Hlavní obsah

Vědci se bouří proti snižování dotací na vědu

Praha
Aktualizováno

Na dvě stovky akademiků a jejich sympatizantů se v úterý sešly v Praze před Ústavem dějin umění na happeningu s názvem Vražda české vědy. Ti zde protestovali proti vládnímu plánu na krácení rozpočtu Akademie věd ČR. Ta by podle vládních materiálů měla přijít během tří let o polovinu státních subvencí.

Foto: Petr Horník, Právo

"Vražda české vědy" - tak vidí vědci šetření na úkor Akademie věd.

Článek

Vědci v oknech ústavu odsoudili k smrti českou vědu a symbolicky oběsili českého vědce z okna budovy. Mezi účastníky akce se pohybuje i spousta turistů, na místě hrála hudba a policie v okolí řídila dopravu. Nad hlavami demonstrantů trčelo několik transparentů, mezi nimi například také nápis "Hybaj darmožrouti!" se znázorněním českých vědců, jak se zkumavkami a skripty emigrují z České republiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Vědci a jejich sympatizanti protestují proti krácení rozpočtu s černým humorem.

"Krácení dotací by znamenalo v dohledné době, výhledově tří let, de facto likvidaci, zánik Akademie věd nebo minimálně podstatné části jejich odborných pracovišť včetně těch vlastně nejvíce specializovaných," sdělil novinářům organizátor akce Martin Krummholz z Ústavu dějin umění. Podobně se nedávno vyjádřil i šéf akademie Jiří Drahoš.  

Podle Krummholze jsou finanční restrikce motivovány snahou potlačit význam Akademie věd ve společnosti. Pořadatelé happeningu z Ústavu dějin umění pozvali i další vědce, kteří se zásahy do vědy a kultury nesouhlasí.

Foto: Petr Horník, Právo

Symbolické oběšení vědce.

Úterní happening byl podle Krummholze jen prvním ze série protestů. Na petici, kterou mohli přítomní podepsat, byly podpisy pracovníků vědeckých ústavů z celé republiky. Dav se začal rozcházet asi po půl hodině.  

Způsob financování vědy a výzkumu ze státního rozpočtu podle nového hodnocení vědeckých výsledků má platit už od příštího roku. Cílem nového systému je zvýšit tok peněz na aplikovaný výzkum s přímým dopadem do výroby na úkor základního výzkumu, jehož baštou je v Česku akademie. Více peněz proto dostane výzkum financovaný ministerstvem průmyslu a obchodu, Grantová agentura ČR a nově zřizovaná Technologická agentura.

Záměr vlády podpořila také Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy, proti snižování rozpočtu AV jsou naopak ČSSD, lidovci a komunisté. Nová strana TOP 09, která má velké šance uspět v říjnových volbách, si také vytkla za cíl podporovat vědu. V médiích se už objevila také informace o údajném zájmu České spořitelny o hlavní budovu akademie na Národní třídě v Praze. To ale banka ostře odmítla.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám