Hlavní obsah

Kdo může za víza? Podle ODS Paroubek. Podle Paroubka Langer

Novinky, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na zavedení víz pro Čechy i odvetná opatření české vlády okamžitě zareagovali také politici. ODS označila za spoluviníka nynějšího stavu šéfa Jiřího Paroubka, potažmo ČSSD. Podle občanských demokratů měla úřednická vláda slabý mandát pro vyjednávání s kanadskou stranou, za což je podle ODS odpovědný Paroubek, protože nechal padnout vládu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem

Článek

Paroubek kontroval tvrzením, v němž za spolupůvodce zavedení víz označil bývalého ministra Ivana Langera. Resort vnitra nedokázal pod jeho vedením předložit soudu dostatečné podklady, které by umožnily zrušit Dělnickou stranu. Tím se Langer spolupodílel na nárůstu pravicového extremismu v ČR a potažmo zvýšení počtu Romů, kteří odešli do Kanady, uvedl Paroubek

Zatímco sociální demokraté opatření Fischerova kabinetu na zavedení vízové povinnosti pro kanadské diplomaty a držitele služebních pasů vítají, ODS považuje za "užitečnější a prospěšnější" zahájení intenzivních jednání s Kanadou o zařazení ČR mezi bezpečné země původu. O to se vláda i diplomaté snaží.

Jediné, na čem se obě nejsilnější strany shodnou, je úzká spolupráce na řešení tohoto problému s Evropskou unií a uznání komplikací, které zavedení víz představuje pro české občany i podnikatele.

Za postup vlády se postavil šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). „Plně podporuji příslušná odvetná opatření a další postup vlády ČR, o kterém dnes veřejnost informoval premiér Jan Fischer. Věřím, že další kroky a jednání českých představitelů v součinnosti s příslušnými orgány EU s cílem opětovného zrušení víz budou úspěšná,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Rozhodnutí Kanady kritizovala šéfka Petičního výboru Sněmovny Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM). Poukázala na to, že před několika týdny vedla delegaci výboru při cestě do Kanady.

„Hlavním tématem všech jednání na úrovni kanadského parlamentu i exekutivy byla imigrace českých Rómů do Kanady. Byli jsme opakovaně ujišťováni o tom, že jsou vítanými přistěhovalci, s nimiž nejsou žádné problémy, a kteří řeší žádostmi o kanadský azyl problém diskriminace v ČR. Stejně tak jsme byli ujištěni, že Kanada o znovuzavedení víz pro nás neuvažuje,“ upozornila.

Reklama

Výběr článků

Načítám