Hlavní obsah

Moravu opět zasáhly prudké deště, v Šumperku evakuovali panelák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperk
Aktualizováno

V noci na středu vydatně pršelo na několika místech České republiky, především na Šumpersku a na Vysočině. Meteorologové se obávali dalších bleskových povodní na některých místech Vysočiny a Olomouckého kraje, jejich předpovědi se ale naštěstí nevyplnily. V Šumperku ale muselo být kvůli bouřce evakuováno čtrnáct lidí z třináctiposchoďového panelového domu.

Foto: René Volfík, ČTK

Článek

"Nejintenzivnější hodinové srážky se za poslední hodinu vyskytly v bouřce na Šumpersku," uvedli v noci na středu meteorologové. Podle nich tam napršelo až 40 milimetrů, na některých místech dokonce 60 milimetrů.

Meteorologové před dalšími bouřkami a prudkými dešti varovali už o víkendu. Obávali se dalších bleskových povodní. Hasiči sice na několik místech museli čerpat vodu, vážněji ale majetek ani životy lidí ohroženy nebyly.

Kvůli bouřce evakuovali část paneláku

V Šumperku muselo být kvůli bouřce v noci evakuováno čtrnáct lidí z třináctiposchoďového panelového domu na ulici Československé armády. Začala tu totiž hořet elektroinstalace, do níž zatekla voda.

"Hasiči museli kvůli silnému zakouření evakuovat třetí, čtvrté a páté patro domu, celkem 14 lidí, z toho čtyři děti. Po odvětrání dýmu se nájemníci mohli vrátit zpět do svých bytů. Hasiči pak předali místo požáru správci domu. Požár nezpůsobil žádnou škodu,“ řekla Právu ve středu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Plno práce měly v noci na středu v Šumperku dvě jednotky profesionálních a sedm jednotek dobrovolných hasičů. Vyjížděli tu po průtrži mračen k sedmnácti událostem.

"Mezi jejich hlavní činnosti patřilo čerpání zatopených sklepů, ve kterých bylo do jednoho metru vody, v jednom případě vytahovali utopené auto pod mostem a čistili také komunikaci, kterou znečistilo bahno z polí,“ dodala mluvčí.

Stoupla hladiny Dyje

Vydatný noční déšť zvýšil hladinu řeky Dyje. Druhý stupeň povodňové aktivity - pohotovost, platí už na třech místech v Jihomoravském kraji. K Vranovu a Znojmu přibylo ráno také Podhradí nad Dyjí na Znojemsku.

Voda zatím nikde nevylévá z břehů, bude ale dál stoupat. Důvodem je vypouštění vody z Vranovské přehrady a vodní nádrže Znojmo. Vodohospodáři chtějí vytvořit prostor pro zadržení vody z očekávaných srážek.

"Průtoky mají stoupající tendenci. Vypadá to, že na rakouské straně hranice bude voda kulminovat dopoledne, v Podhradí možná kolem poledne," řekla dispečerka Povodí Moravy. Pohotovost je vyhlášena také na Moravské Dyji na Vysočině.

Anketa

Zasáhly vás letošní povodně?
Ano, byli jsme vyplaveni
4,5 %
Ne, ale voda zaplavila dům sousedů
3,8 %
Vůbec ne
91,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6858 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám