Hlavní obsah

Velká voda odrazuje návštěvníky kempů

Rozbouřené řeky po přívalových deštích dělají nyní dennodenně vrásky provozovatelům kempů, kteří na začátku prázdnin určitě nemohou říci – máme plno. A to ani tam, kde hladiny řek zůstávají na normálu a velká voda se jim zatím vyhnula. Platí to třeba o Berounce.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vodáci sjíždějí na raftu Berounku. Ta i nyní je zcela bezpečná.

Článek

„Kemp máme částečně obsazený, ale není to žádná sláva. Lidi hodně volají a ptají se, jak to vypadá hlavně kvůli záplavám, jestli není řeka rozvodněná. Tady ale nic nehrozí. Chlapi zrovna sjížděli řeku od Plzně do Berouna a je normálně sjízdná,“ uvedla Dagmar Koláčková z Autokempu Na Hrázi u Berouna.

Poloprázdné jsou zatím i kempy u Vltavy. Největší tábořiště na Orlické přehradě Trhovky hlásí volno pro stanaře.

„Lidé chtějí už asi trochu lepší komfort, takže chatky máme už na celé prázdniny obsazené, ale jinak je kemp obsazený tak ze třetiny,“ říkala pracovnice kempu Trhovky. Víkend v chatce tady vyjde čtyřčlennou rodinu na 1100 až 1300 korun, zatímco za stanování dá rodina kolem 300 korun.

„Spousta lidí volá, že mají strach z dalších povodní, ale u nás rozhodně nehrozí, že by řeka zaplavila kemp. Máme nad sebou přehradu Kružberk i Slezskou Hartu,“ řekla provozovatelka autokempinku Podhradí u Vítkova v sousedství řeky Moravice Jaroslava Kulhánková.

Odřekli, protože uklízejí po povodni

Obsazenost ani ne ze čtvrtiny hlásí největší autokemp Moravy Merku u Mušovských jezer pod Pálavou. Za nedostatek lidí může dosud nepříjemné deštivé počasí a paradoxně i záplavy na severu Moravy, ačkoliv jezer na Dyji se přívalové deště či záplavy nikterak nedotkly.

„V současné době máme zhruba 800 ubytovaných, převážně v bungalovech či chatičkách. Kapacita je přitom 3500 míst. Mnoho lidí nepřijelo kvůli deštivému počasí, řada však také odřekla předem sjednané rezervace právě proto, že pocházejí z míst záplavami poškozených,“ vysvětlil Právu šéf autokempu Jan Duda.

V kempu Fiola Mohelno, na břehu řeky Jihlavy pod přehradami Dalešice a Mohelno, jsou podle správkyně z kapacity 150 stanů obsazeny dva.

„Je to hodně málo, i když je teprve začátek sezóny a se záplavami jsme tu problémy neměli. V řece je sice vyšší stav, protože přehrady vydatněji upouštějí, ale vody koryto neopustila. Podle mě se tak spíš lidem nechce k vodě v době, kdy je všechno mokré a nemají šanci uschnout,“ zamyslela se šéfka kempu nad možnými příčinami.

Přímo na břehu řeky leží kemping Orlice v Kostelci na Rychnovsku. Jak Právu sdělila jeho vedoucí Pavlína Tamášová, záplavy tam nehrozí, naopak momentální stav hladiny je mimořádně vhodný pro projížďky na lodičkách. Přesto očekává špatnou sezónu. „Je zatím nejslabší od roku 1990,“ míní.

Vltava jeden a půl metru nad normálem

Také kempy na Vltavě pod Vyšším Brodem stále zejí prázdnotou. Podle kempařů je na vině jednoznačně velká voda. „Květen byl vydařený, ovšem nyní to je doslova tragédie. Hladina řeky je o 1,5 metru nad normálem kvůli zvýšeným průtokům z Lipna. Lidé mají obavy vyrazit na řeku,“ konstatoval Radek Krob z vodáckého tábořiště ve Vyšším Brodě.

Situace je stejná i níž po proudu. „Policie stále varuje před sjížděním, které je nyní možné pouze na raftech, protože kánoe nesmíme půjčovat. Doufám, že voda klesne a lidé se vrátí,“ uvedl provozovatel kempu v Rožmberku nad Vltavou Petr Malík.

Kam ne a kam ano

Právě Vltavě pod Vyšším Brodem by se podle Vojtěcha Jančara z Českého kanoistického svazu o prodlouženém víkendu vodáci rozhodně měli vyhnout.

Hladina Otavy klesá, Berounka je pro vodáky bezpečná. Na Otavě by ale měli všichni z lodí vystoupit nejpozději před soutokem s Blanicí.

Z moravských řek je splavná Morava. S potížemi by se výletníci mohli setkat na Odře a na Dyji, uvedl Jančar. Podle vodačky Lucie Balcarové se tento víkend určitě ještě na Odře v Moravskoslezském kraji jezdit nebude. „Je moc vody, bylo by to nebezpečné,“ konstatovala

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám