Hlavní obsah

Kocáb sehnal squatterům nové bydlení v centru Prahy

– Praha • Aktualizováno

Squatteři vyhnaní z posledního pražského squatu Milada se budou stěhovat do centra hlavního města. K dispozici budou mít nejen tři byty, ale také sklepní prostory pro kulturní akce. Novinářům to sdělil ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb.

Článek

Dobrodincem, který poskytl byty ve svém domě poblíž náměstí Republiky, je Petr Svinka. Ten bude chtít po squatterech symbolický nájem v hodnotě jedné koruny a poplatky za vodu, elektřinu a plyn.

Na nové adrese Truhlářská 11 se však nebudou moci zdržovat navždy. Majitel plánuje rozsáhlou rekonstrukci asi 15bytového domu, do té doby si budou muset squatteři najít něco jiného. Podle Kocába by přestavba mohla začít v termínu od půl roku až do dvou let.

Squattery v úterý vystěhovali pracovníci agentury, kterou si najal správce objektu Úřad pro informace ve vzdělávání (ÚIV). Důvodem byly stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek v objektu. Někteří obyvatelé squatu odmítli dům opustit a na několik hodin se zabarikádovali na střeše. Akci provázely potyčky squatterů a policie. Tři policisté byli zraněni a čtyři squatteři zadrženi. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Majitel domu Petr Svinka (vlevo) předává klíče zástupci squatterů Janu Němcovi.

Squatteři a jejich příznivci se na protest proti vystěhování shromáždili ve středu před sídlem ÚIV, poté prošli v průvodu centrem města. Ve čtvrtek pak předali Josefu Noskovi, starostovi Prahy 8, na jejímž území Milada leží, bednu se shnilým ovocem. Na podporu squatterů se konala také shromáždění v Bratislavě. Další akce chystají dnes i v sobotu.  

Podle právníka Josefa Lžičaře squatteři ale nemají v žádném případě právo obsadit nemovitost jen kvůli tomu, že je opuštěná.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám