Hlavní obsah

Povodně mají třináctou oběť, muže z Bergova

Právo, Novinky, Petr Marek, Tomáš Reiner
Jeseník
Aktualizováno

Sobotní záplavy na Jesenicku z pátku mají druhou oběť a celkem si tak červnové povodně vyžádaly už třináct mrtvých. Poslední obětí se stal 47letý muž z Bergova, místní části Vlčic, jemuž se stala osudnou záchrana vlastního majetku.

Foto: Petr Marek, Právo

Velká voda na Jesenicku v pátek a sobotu strhávala i silnice.

Článek

„Pohřešován byl čtyřiadvacet hodin, ale nahlášeno to bylo až v sobotu o půl osmé večer. Na místo byly okamžitě vyslány hlídky a ty po třech hodinách našli bezvládné tělo v místním potoce Mlýnský náhon. Identifikací bylo zjištěno, že se jedná o hledaného občana Bergova,“ řekl Právu v neděli ráno mluvčí jesenických policistů Jiří Černěnko.

Muž byl nalezen asi kilometr od místa, kde se měl naposledy pohybovat. „Pravděpodobně se snažil zachránit stroje ze své dílny a při tom ho smetla přívalová vlna,“ dodal Černěnko.

První obětí záplav na Jesenicku se stal velitel dobrovolných hasičů rovněž z Vlčic, jehož smetla voda z mostu, když navigoval hasičské auto. Jeho tělo bylo nalezeno v sobotu po poledni zaklíněné mezi dřevinami v rozvodněném Vojtovickém potoku. [celá zpráva]

Povodně hrozí až do středy

Černové záplavy si celkem vyžádaly už třináct obětí. Meteorologové varují, že nebezpečí bouřek a povodní ještě nepominulo a potrvá podle nejnovějších upozornění do středeční noci. 

V noci na neděli způsobily přívalové deště škody na jihu a jihozápadě Čech. [celá zpráva]

Meteorologové varují

Bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy hrozí do středy 23:00.

V neděli se zejména odpoledne a večer ojediněle budou v bouřkách vyskytovat přívalové srážky s intenzitou 20 až 60 mm za 1 až 6 hodin, nárazy větru kolem 75 km/h a kroupy.

Povodňová bdělost platí pro Královéhradecký kraj, povodňové ohrožení pro kraje Plzeňský, Jihočeský, Olomoucký, Moravskoslezský.

Zvýšená pravděpodobnost dosažení úrovně přesahující 2.nebo 3. stupně povodňové aktivity je nadále v prvé řadě v oblasti Jeseníků (Bělá, Opava, Opavice), na Šumavě a v Novohradských horách (Úhlava, Ostružná, Volyňka, Blanice, Malše a horní Vltava).

Citlivá jsou i další povodí (Otava, Stěnava, Metuje, Moravská Dyje). Vzestupů se čekají na střední a dolní Berounce a přítoku do Vltavské kaskády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám