Hlavní obsah

Paroubek lákal ruského premiéra Putina do Prahy

Právo, Jiří Ovčáček

Šéf ČSSD Jiří Paroubek požádal ruského premiéra Vladimira Putina, se kterým jednal ve čtvrtek odpoledne, aby v případě, že stane v čele české vlády po říjnových volbách, byl jedním z prvních zahraničních státníků, kteří navštíví ČR. Schůzku s Putinem iniciovali představitelé strany Spravedlivé Rusko, jejíhož sjezdu se Paroubek zúčastnil.

Článek

„Pana premiéra jsem požádal, pokud budu po volbách do Poslanecké sněmovny českým premiérem, aby jedna z prvních návštěv ČR zahraničního státníka, aby jím byl právě premiér Ruské federace. Myslím, že to je zcela logické, s ohledem na v hospodářské oblasti se velmi bouřlivě vyvíjející se vztahy,“ prohlásil Paroubek na páteční tiskové konference v Lidovém domě.

Na dotaz Práva, zda se s Putinem nebavil o předvolební kampani v ČR, o možnosti pomoci, spolupráce, předseda ČSSD řekl: „Naprosto jsme se nebavili o této věci, to by byla věc, která by byla velmi kontraproduktivní“.

Paroubek na sjezdu Spravedlivého Ruska prezentoval negativní názor ČSSD na výstavbu amerického radaru v ČR. Na radar přišla řeč i při setkání s Putinem. „Vysvětlil jsem naši pozici, která je dlouhodobě známá. O tom jsme se s panem premiérem bavili jen velice letmo, protože o tom byl dobře informován ruskými sdělovacími prostředky,“ uvedl Paroubek.

Řeč přišla také na rozvoj česko-ruských vztahů a na mezinárodní vztahy. Hovořilo se i o blížícím se jednání špiček Ruska s americkým prezidentem Barackem Obamou. „To bylo spíše jako jakýsi bonbónek v našich vzájemných rozhovorech,“ doplnil Paroubek.

Rozhovor probíhal v němčině

Lídr ČSSD přitom s Putinem mluvil německy. „S panem premiérem Putinem já osobně hovořím německy, protože v ruštině rozumím téměř všemu, ale neodvažuji se mluvit,“ prozradil Paroubek s tím, že na schůzce byl tlumočník. Na sjezdu pronesl projev v ruštině.

A jak vlastně ke schůzce Paroubka s Putinem došlo? „Když jsem odjížděl na cestu, tak jsem nevěděl, že ta schůzka se uskuteční, byla to iniciativa strany Spravedlivé Rusko,“ vysvětlil Paroubek.

Lídr sociální demokracie na dotaz Práva uvedl, že si na setkání s Putinem nepředali žádné dary, šlo podle něj o neformální setkání.

Šéf ČSSD se sjezdu Spravedlivého Ruska zúčastnil ve středu a ve čtvrtek. Stranu na tiskové konferenci označoval jako „opoziční“, poukázal také na to, že je pozorovatelkou Socialistické internacionály. Podle Paroubka jde o jakousi „ruskou sociální demokracii“. Strana je ovšem označována jako prokremelská a je více nalevo, než ČSSD.

Loni v dubnu se konal sjezd této strany, a to přímo v moskevském Kremlu. Právě na jeho popud Spravedlivé Rusko vzniklo. Strana si oficiálně vytkla za cíl ustavení socialismu v Rusku. Vedení strany také loni pevně deklarovali podporu Putinovi, který v té době byl ruským prezidentem.

Vztahy s Ruskem se nezhoršily, tvrdí diplomat

Paroubek v ruském rozhlasu prohlásil, že prioritou ČSSD je zlepšit vztahy s Moskvou, které se měly údajně za tři roky pravicové vlády zhoršit. To pobouřilo českého velvyslance v Rusku Miroslava Kostelku, podle nějž jsou jsou a byly vztahy s Ruskem pragmatické.  

„V oblasti ekonomické spolupráce se v posledních letech výrazně zlepšovaly. Obecně jsou vztahy s Ruskem udržovány na velmi dobré úrovni. Rozhodně nejsou horší, než byly před třemi lety," řekl Kostelka. Nebýt svržení české vlády, ruský premiér Vladimir Putin by podle velvyslance navštívil Česko již v září.  

Reklama

Výběr článků

Načítám