Hlavní obsah

Povinná výbava aut bude beze změn, novější auta nemusí mít rezervu

Právo, Jiří Novotný

Nová vyhláška o povinné výbavě nabude účinnosti již v polovině července. Ministr dopravy Gustáv Slamečka však upustil téměř od všech změn, které měla motoristům přinést. Jedinou úlevou tak je, že v novějších vozidlech už nebudou povinni vozit rezervní pneumatiku.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Článek

„Tato povinnost ale nadále zůstane pro všechna stará auta s motorem vzadu, jako jsou například škodovky 105 a 120 či embéčka. Naopak mladší vozidla počínaje favority a feliciemi už rezervu mít muset nebudou, pokud bude řidič s sebou vozit soupravu na nouzovou opravu pneumatik či kartu s číslem asistenční služby,“ řekl včera Právu mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Náhradní žárovky, které měly z povinné výbavy původně vypadnout, budou zrušeny pouze pro motocykly, a reflexní vesta do ní přibude až od 1. ledna 2011. Ještě rok a půl tak budou muset tuto vestu ve výbavě mít pouze služební a referentská auta.

Požadavek záchranářů nebude vyslyšen

Žádných změn zatím nedozná autolékárnička. Přitom ministerstvo zdravotnictví dosud požadovalo, aby obsahovala kvalitní patnácticentimetrové nůžky v antikorózní úpravě, respirační roušku či resustitační masku s antibakteriálním filtrem, i fólii na přikrytí zraněného.

„Vycházeli jsme z připomínek záchranářů, kteří dnešní obsah autolékárničky nepovažují za dostatečný k tomu, aby první pomoc zraněným při silničních nehodách byla opravdu účinná,“ řekl už dříve Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Přesto nakonec v autolékárničce přibude jenom leták s informacemi o zásadách první pomoci, a i ten až od 1. ledna 2011. Jinak vše zůstane při starém.

Na otázku proč MD nerespektovalo doporučení ministerstva zdravotnictví, odpověděl Hanzelka: „Návrh vyhlášky nyní prošel meziresortním řízením. Z něj vyplynulo, že povinná výbava má doznat minimálních změn, aby řidičům a výrobcům nevznikly výdaje navíc.“

Kvůli lékárničkám na Slovensku šikana

K podstatně výraznějším změnám došlo letos v povinné výbavě na Slovensku. V minulých dnech se v médiích objevily informace, že slovenští policisté šikanují české řidiče, protože od nich vyžadují, aby měli v autolékárničce tzv. kartu první pomoci. Mluvčí slovenské policie Martin Korch ovšem odmítá, že by šlo o masový jev.

„Slovenští policisté nekontrolují obsah lékárničky u slovenských, ani u zahraničních řidičů. Nekontrolují tedy ani kartu první pomoci. Pro nás je prvořadý dohled nad bezpečnostní silničního provozu, aby na silnicích bylo co nejméně mrtvých,“ řekl Právu Korch.

Řidiči, kteří se přesto v SR setkají s nesprávným postupem policistů, by podle Korcha měli pokutu odmítnout, trvat na sepsání protokolu a obrátit se na kontrolní orgány slovenského ministerstva vnitra.

Podle mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzany Čižmárikové se povinná karta první pomoci vztahuje pouze na nové lékárničky. „Staré lékárničky, které mají platné datum spotřeby, nemusí tuto kartu obsahovat. Mohou se používat i nadále, nejpozději však do roku 2011,“ sdělila Čižmáriková.

Stížnosti řidičů na chování policistů v SR eviduje také české ministerstvo dopravy. „Skutečně ale jde jen o ojedinělé případy, a nechystáme proto žádná opatření,“ prohlásil Hanzelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám