Hlavní obsah

Bendl rozpoutal přestřelku s Rathem o dotacích a likvidaci cestovního ruchu

– Praha
Novinky, Jaroslav Soukup

Bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS) na úterní tiskové konferenci nařkl svého nástupce Davida Ratha (ČSSD) z likvidace projektů propagujících cestovní ruch. Bendl nynějšího hejtmana obvinil, že kraj bude muset vracet evropské dotace, které na propagaci dostal. Bendl také upozornil na způsob rozdělování financí mezi jednotlivé obce, Rath prý zvýhodňuje své spolustraníky a loajální starosty. Hejtman to vzápětí odmítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý hejtman Petr Bendl (vlevo) a David Rath, který jej ve funkci vystřídal.

Článek

Podle Bendla byl kvůli nekompetentnosti vedení kraje zastaven projekt na podporu turistiky ve středočeském regionu. Následkem toho prý bude muset kraj vracet osm miliónů korun z evropských dotací. 

Hejtman Rath ve vysílání České televize vrácení části peněz potvrdil, podle jeho názoru však byla agentura, která dotace rozdělovala "tunelem na peníze" pro spřátelené firmy. Kraj prý nyní připravuje nové projekty zaměřené na cestovní ruch v regionu.

Podle Ratha je Bendl asociál

Bendl se pozastavil také nad dotační politikou kraje vůči jednotlivým obcím. Přerozdělování financí je prý "v nepoměru vůči reálnému politickému zastoupení". Bývalý hejtman tvrdí, že kraj nyní zvýhodňuje obce, v jejichž vedení jsou sociální demokraté, komunisté či nestraníci, kteří přislíbili určitou loajalitu. Jako příklad Bendl uvedl obec Vrchotovy Janovice či Rathovu domovskou obec Hostivice.

Rath v ČT tato tvrzení popřel a uvedl, že obce od jeho krajského vedení dostanou o půl miliardy korun více než loni. Zároveň popřel, že by klíčem k rozdělování financí byla politická příslušnost starostů. Řekl také, že dotace byly schváleny i hlasy zastupitelů ODS.

Zatímco Bendl kritizoval Ratha za dotace pro Hostivice, nynější hejtman a poslanec se do svého předchůdce obul tvrzením, že Bendl v minulosti neváhal investovat 300 miliónů do obchvatu Lán, v nichž žije.

Bendl vypíchl, že Rath z dotací poslal peníze mimo jiné na masérský kurs, na což hejtman opáčil, že šlo o pomoc nevidomé ženě, která se chtěla zapojit do pracovního procesu. Bendla následně označil za asociála.

Reklama

Výběr článků

Načítám