Hlavní obsah

Festival věnoval výtěžek dívce, zraněné při tragédii ve Studénce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studénka

Město Studénka, kde se loni 8. srpna odehrála vlaková tragédie s osmi mrtvými, se stalo v pátek večer dějištěm tradičního hudebního festivalu Kotvice. Letošní ročník měl přitom formu benefice. Pořadatelé se rozhodli věnovat výtěžek ze vstupného jedenáctileté Lucii – nejmladší z desítek vážně zraněných z osudného rychlíku.

Foto: Právo

Benefiční festival ve Studénce podpořil i Petr Janda se skupinou Olympic.

Článek

Nepřetržitý déšť bohužel řadu návštěvníků odradil. Přesto do festivalového areálu, kam lákala skupina Olympic či irský písničkář Gavin Moore, zamířilo několik stovek lidí.

Festival se letos konal na nádvoří místního hotelu Antler, vzdušnou čárou 200 metrů od místa srpnové tragédie. Na vstupném pořadatelé vybrali více než 58 tisíc korun.

"Drtivá část této částky bude bankovním převodem zaslána matce zraněné dívky,“ informoval organizátor festivalu Tomáš Vrobel. 

Menší částí vstupného, řádově několika tisíci korunami, pak festival přispěje na památník vlakové tragédie, který má brzo vzniknout přímo pod novým mostem, jenž nahradí ten, co se 8. srpna zřítil před rozjetý rychlík. Nový most už se dokončuje a má být zprovozněn pravděpodobně ještě letos v červenci. 

Na festival přispělo na 40 sponzorů

Dnes jedenáctiletá Lucie byla zraněným dítětem, ke kterému se po nehodě nikdo nehlásil. Ve vlaku totiž cestovala s přítelkyní jejího otce, která nehodu nepřežila. Dívka byla hospitalizována v ostravské nemocnici, kde lékaři bojovali o její život.

Dívka má za sebou náročnou operaci nohy. Několik měsíců nemohla vůbec chodit, nicméně není vyloučeno, že následky ze zranění nebudou tak těžké, jak se zpočátku zdálo. Horší asi bude psychické trauma, které si dívka ponese ještě dlouhou dobu. 

Za to, že mohli věnovat celé vstupné na dobročinné účely, vděčí pořadatelé především velkému množství sponzorů. Ti by měli pokrýt podstanou část nákladů – na webu festivalu jsou uvedeny asi čtyři desítky partnerů. "Velice nás překvapila sounáležitost firem ze železničářského odvětví. Řada firem s vazbami na železnici nám přispěla nemalými částkami. Významnou částkou přispělo také město Studénka,“ dodal organizátor. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám