Hlavní obsah

Havel: Kriminálníci a veksláci se stali novou ekonomickou elitou

Současní čeští politici nevidí podle bývalého českého prezidenta Václava Havla dále než k příštímu průzkumu mínění a kriminálníci a veksláci se stali novou ekonomickou elitou. Havel v exkluzivním rozhovoru agentuře Bloomberg prohlásil, že "Málo z nás si myslelo, že se dveře otevřou tak rychle všem těm mafiánům a pokoutním vekslákům," z nichž se dnes stali milionáři a miliardáři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

"Češi budují paláce konzumu, které budou okupovat třetinu země po příštích dvacet let," posteskl si Havel. Exprezident tak nárážel na skutečnost, že za 12 let se plochy obchodů a supermarketů rozšířily čtyřicetkrát z 50 000 metrů čtverečních na dva milióny v roce 2009.

"Žijeme v první skutečně ateistické společnosti a neexistuje pocit, že je tu jakékoli morální zakotvení," řekl Havel a dodal, že by mnohem raději psal své divadelní hry než vstupoval do politického boje. Hospodářská a politická nevyváženost ho ovšem nutí vyjadřovat nahlas své názory.

Morální kodex je cosi nepsaného, kde se ale rozumí, co je vhodné a co nepatřičné, co je správně a co špatně. Neexistují dokonalé zákony, které se nedají nějakým způsobem obejít.
Václav Havel

I přes ekonomický růst, který se podle agentury za posledních třináct let ztrojnásobil, má Česká republika stále dalekou cestu před sebou, míní Havel. Když hovořil o nápravě země po 40 letech komunismu, použil příměr s nábytkem, který je možné rozbít za půl minuty, zatímco sestavit ho zpět trvá týdny nebo měsíce.

Státy nemohou podle něj změnit politický systém, jako když cestující přestupuje na jinou tramvaj. "Komunismus jsme měli jen jednou v dějinách a nyní máme jen jedenkrát postkomunismus," cituje agentura exprezidenta.

Havla trápí korupce v politice

Havlovu pozornost dlouho poutá korupce mezi novou politickou třídou, uvádí Bloomberg a připomíná jeho parlamentní projev z roku 1997, v němž vyslovil svůj nesouhlas. Šest let po odchodu z Pražského hradu vyjadřuje bývalý prezident zklamání, že příběh, který popsal jako "pohádku" ve své autobiografické hře Odcházení, neměl šťastný konec.

"Morální kodex je cosi nepsaného, kde se ale rozumí, co je vhodné a co nepatřičné, co je správně a co špatně," řekl Havel. "Neexistují dokonalé zákony, které se nedají nějakým způsobem obejít," uvedl.

Bloomberg připomíná, že podle organizace Transparency International klesla Česká republika na žebříčku korupce loni o čtyři příčky na 45. místo, o něž se dělí s jihoasijským Bhútánem.

V roce 1989 lidé doufali v něco lepšího

Odboj z roku 1989 podle Havla doufal v něco lepšího. Po revoluci v roce 1989 "jsme bojovali za jiný politický systém, než v jakém jsme skončili," konstatoval exprezident. Nové politické strany systém nezmění, protože se nestává, "že by zákonodárci zvolení podle jednoho systému hlasovali pro jiný systém".

Havlova slova z listopadu 1989, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí, prý "stále některé lidi dopaluje". "Dokonce i když si z toho dělají v novinách legraci, je to lepší, než kdyby to úplně vymizelo lidem z hlavy," píše s odkazem na Havla agentura Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám