Hlavní obsah

Prezident podepsal zákon zkracující funkční období Sněmovny

– Praha

Prezident Václav Klaus podepsal v pondělí ústavní zákon, kterým se zkracuje funkční období nynější Poslanecké sněmovny. Jednorázová právní norma je součástí dohod politických stran, které se po pádu koaličního kabinetu na jaře domluvily na předčasných volbách v říjnu. Prezident neměl možnost tento zákon vetovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Podle zákona končí funkční období současného složení Poslanecké sněmovny dnem předčasných voleb, které se mají konat nejpozději v pátek 9. a v sobotu 10. října. Senát normu schválil, přes výhrady části senátorů, 28. května, poslanci si konec vlastní parlamentní komory odhlasovali ještě o dva týdny dříve.

Poté, co se opozičním ČSSD a KSČM s pomocí několika poslanců zvolených za tehdejší vládní koalici podařilo v polovině českého předsednictví EU vyslovit nedůvěru koaliční vládě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, začali politici hledat řešení, jak dál. Někdejší koalice ani opozice nyní nemají šanci vytvořit politickou vládu se stabilní většinou ve sněmovně.

Výsledkem několik týdnů trvajících jednání byla dohoda na předčasných volbách, k nimž má zemi dovést úřednický kabinet Jana Fischera, jehož členy nominovaly stejné strany, které předložily i nyní prezidentem podepsaný ústavní zákon.

Nynější předloha, podobně jako téměř totožný zákon z roku 1998, který byl přijat po pádu poslední vlády Václava Klause, počítá se zkrácením lhůt pro vypsání a organizaci předčasných voleb. Například politické strany a hnutí mají předložit kandidátní listiny do 44 místo 66 dnů před dnem voleb, tedy nejpozději do středy 26. srpna.

Posvětil i přechod rádiií na digitální vysílání

Prezident Václav Klaus podepsal v pondělí také novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která by měla usnadnit přechod rádií na digitální vysílání.

Provozovatelům rozhlasových stanic kvůli digitalizaci umožňuje získat takzvané transformační licence, na jejichž základě by mohli vysílat až do 10. října 2025, tedy až o 12 let déle než podle nynějších licencí. Vysílatelé, kteří přistoupí na transformační licence, budou zavázáni usnesením vlády vrátit současné analogové vysílací licence a přejít na digitální vysílání.

Novela ve výsledné podobě, v jaké ji před časem schválila Poslanecká sněmovna, není tak výhodná pro velké rozhlasové stanice, jako byla původní předloha, proti níž protestovala malá regionální rádia. Zákon ovšem zvyšuje rozsah celoplošného pokrytí z nynějších 70 na 80 procent obyvatel, kteří by mohli rozhlasové vysílání přijímat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám