Hlavní obsah

Jacques ve Sněmovně končí, na podzim kandidovat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředsedkyně Strany zelených Kateřina Jacques se rozhodla nekandidovat v podzimních předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Bezprostředně po volbách do Evropského parlamentu, které pro SZ skončily debaklem, nabídla i rezignaci na post místopředsedkyně, vedení ji ale nepřijalo. V reakci na neslavný výsledek v eurovolbách odstoupil z funkce předsedy strany Martin Bursík.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kateřina Jacques

Článek

"Nebudu kandidovat v nadcházejících volbách," řekla Jacques Lidovým novinám s tím, že dala na stůl i funkci místopředsedkyně strany. Předsednictvo ale nechtělo po odchodu Bursíka přijít o dalšího člena, tím spíš o místopředsedkyni.

Strana zelených obdržela v nedávných volbách do Evropského parlamentu pouze 2,06 procenta hlasů, nepřekonala tak pětiprocentní hranici potřebnou pro zisk mandátu.

Jacques je druhá členka vedení strany, která se po volebním výsledku stáhla. Hned po volbách na funkci předsedy rezignoval Martin Bursík. Stranu prozatím vede Ondřej Liška. 

Odpovědnost Kateřině Jacques za propad zelených připsali tento týden i Dana Kuchtová s Martinem Čáslavkou, spolupředsedové frakce Demokratická výzva SZ, které Bursíkovo vedení ze strany v březnu vyloučilo.

"Její mediální vystupování bylo nešťastné a zásadním způsobem přispělo k volebnímu debaklu," napsali Kuchtová s Čáslavkou, čímž si rýpli do účinkování Jacques v pořadu Uvolněte se, prosím, kde místopředsedkyně SZ nebyla schopná definovat pojem biomasa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám