Hlavní obsah

Církvi nesmrdí milióny z hazardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katolická církev v Česku každoročně inkasuje milióny z hazardních her. Je to sice jen zlomek ze 130 miliard korun, které se v Česku ročně v hazardu protočí, ale církev hazardní hry dlouhodobě kritizuje.

Článek

V rámci tzv. povinných příspěvků na veřejně prospěšné účely posílá milióny Nadační fond Naděje třetího tisíciletí například Nadaci kardinála Vlka či řádům a farnostem. Tento fond v roce 1999 založili a stále financují majitelé sítě kasin Happy Day.

Podle veřejných výročních zpráv fond Naděje poslal od roku 2000 do roku 2007 přes dvacet miliónů korun na církev. Nadační fond kardinála Vlka dostal v roce 2007 celkem 2,5 miliónu korun pro komunitní centrum Matky Terezy, o rok předtím na stejný účel dva milióny. Po statisících pak dostávají např. farnosti v Dolních Jirčanech či Unhošti.

Církev se těmito penězi nijak netají. Fond Naděje je uveden jako sponzor například na webových stránkách Arcibiskupství pražského.

Firmy si dary vylepšují tvář

Hazardní hry se přitom staly v uplynulých dnech významnou politickou kartou lidovců, kteří se tento týden proti nim znovu postavili.

„Patologické hráčství považujeme za mimořádně nebezpečné pro naši společnost. KDU-ČSL je rozhodně proti hazardu v jakékoliv formě, protože s sebou přináší kriminalitu, rozvraty rodin a obecně ničení mezilidských vztahů,“ uvedl ve čtvrtek šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Patologické hráčství považujeme za mimořádně nebezpečné pro naši společnost. KDU-ČSL je rozhodně proti hazardu v jakékoliv formě, protože s sebou přináší kriminalitu, rozvraty rodin a obecně ničení mezilidských vztahů.
Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL

Podle něj je jedním z křesťanských principů bojovat proti hazardu, církve by měly citlivě rozlišovat, kdo ji obdarovává.

„Ty firmy si vyrábějí ve společnosti obraz, že jsou obecně prospěšné, a fakticky je to tak, že vydělávají obrovské peníze a drobky dávají na humanitární cíle a každý drobek dobře nafouknou,“ řekl Právu Svoboda.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nový předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda

Kardinál Vlk, jeho církev inkasuje zmíněné milióny z hazardu, ve čtvrtek nepřímo podpořil právě lidovce ve eurovolbách, když vyzval k bojkotu těch, kteří porazili Topolánkovu vládu. Lidovci jako jediní ji bez výjimky podrželi.

Obdobně jako Svoboda se vyjádřil koncem loňského roku biskup Václav Malý v diskusi k chystanému novému zákona o provozování loterií.

Pokládáme za skličující, že se vedle převážně právně technické a finanční stránky sázkových her nevede na odpovídající úrovni veřejná rozprava o potřebě předcházení šíření patologického hráčství.
Václav Malý, biskup

„Pokládáme za skličující, že se vedle převážně právně technické a finanční stránky sázkových her nevede na odpovídající úrovni veřejná rozprava o potřebě předcházení šíření patologického hráčství,“ uvedl biskup.

Podle svých slov je nutné „zvýšit péči o prevenci šíření problémového a patologického hráčství jak v oblasti výchovy a vzdělávání, tak v oblasti sociální péče a dohledu nad provozováním sázkových her a loterií“.

Jeho slova zazněla dva dny poté, co měl kardinál Vlk zaslat děkovný dopis generálnímu řediteli společnosti Happy day Stanislavu Beranovi za finanční příspěvek ve výši téměř 25 miliónů na církevní účely.

Vlk řediteli kasin: Díky za podporu

Tento dopis, který má Právo k dispozici, se nyní objevil v politických kuloárech. Právu se jeho pravost nepodařilo ověřit. „O dopise nic nevím,“ řekl Právu mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. Na otázku, jaké je oficiální stanovisko katolické církve k hazardu, odkázal právě na slova biskupa Malého.

V dopise Vlka generálnímu řediteli Happy day kardinál uznává, že chystaný zákon o loteriích společnost Happy day poškodí.

„...Norma, že se kasina nesmějí nacházet ve vzdálenosti do 500 m od církevních budov, bude pro Vaši společnost Gold Happy day, a. s., Happy day holding diskriminující,“ napsal Vlk. V dopise zmiňuje delší dobu fungující kasina poblíž církevních budov, a to v Plzni u kostela sv. Bartoloměje a v Praze u kostela sv. Mikuláše.

Tam církev podle kardinála nějaké potíže nezaznamenala. „Pokud by čas ukázal jinak a tato herní střediska by jednala v rozporu s dobrými mravy a v rozporu se zákonem, potom nechť je jim odejmuta licence ve správním řízení,“ napsal Vlk.

A současně poděkoval za podporu od nadačního fondu Naděje třetího tisíciletí, která se dostala významným projektům a která dosud dosáhla výše bezmála 25 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám