Hlavní obsah

Asperatus, nový druh mraku, se objevuje i v Česku

Novinky, Jaroslav Soukup

Asperatus, nový druh mraku, který v posledních letech opakovaně pozorovali meteorologové na mnoha místech světa, se objevuje i v České republice. Dokládají to snímky, které Novinkám zaslali čtenáři.

Článek

Oblak, který svou strukturou připomíná mořskou hladinu, by se mohl brzy objevit v atlase Světové meteorologické organizace (WMO). Doposud byly tyto mraky zaznamenány a zdokumentovány převážně v přímořských oblastech. [celá zpráva]

Čtenáři Novinek po zveřejnění informací o tomto jevu poskytli redakci množství fotografií, z nichž některé odpovídaly právě asperatu. Výběr nejzajímavějších snímků, u nichž se prokazatelně jedná o asperatus, přinášíme.

Asperatus se vyskytuje v souvislosti s bouřkami. Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress hovořily první studie o tom, že oblak vzniká "těsně před frontální bouřkou, která se utvořila nejčastěji nad oceánem, kde byla zaznamenávána vysoká vlhkost vzduchu a oblak se poté dostal nad pevninu."

"Podle posledních studií se ale oblak vytváří pouze před bouřkou, při vysoké vlhkosti vzduchu," dodala Honsová. Mohl by se proto vyskytovat i ve vnitrozemí především v oblastech, kde je zaznamenán častější výskyt bouřek.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový druh mraku vypadá jako mořská hladina

Zcela nový druh oblaku zřejmě v nejbližší době přibude v atlase Světové meteorologické organizace (WMO). Oblak je nazýván Asperatus a v posledních letech byl...

Výběr článků

Načítám