Hlavní obsah

Dojatý kandidát ČSSD do europarlamentu se na mítinku v Ostravě rozplakal

Právo, Aleš Honus, Pavel Karban, Jiří Ovčáček
Ostrava
Aktualizováno

Slzami dojetí zakončil ostravský mítink kandidát ČSSD do Evropského parlamentu Vojtěch Mynář. Sociální demokraté ve čtvrtek na Prokešově náměstí v Ostravě zakončili své předvolební turné. Ani tentokrát se to neobešlo bez protestů odpůrců strany, vejce ani jiné předměty ale na představitele ČSSD nelétaly.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vojtěch Mynář neudržel slzy dojetí

Článek

"Strašně jsem se těšil, až naši kampaň zakončíme tady u nás v Ostravě. A vy jste mě nezklamali,“ řekl náměstek ostravského primátora Mynář lidem, kterých se před hlavní tribunou sešlo kolem osmi set. Při těchto slovech vzlykal dojetím a utíral si oči. 

Řečníkům, mezi kterými vystoupil i předseda strany Jiří Paroubek, se dostávalo nejvíce potlesku od té části publika, která na sobě měla oranžová trika s nápisy Soc. dem. is sexy a nad hlavami držela oranžové šály.

Foto: Aleš Honus, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se svou ženou Petrou

Naopak několik desítek odpůrců strany s transparenty zahrnulo sociální demokraty pískotem na píšťalky. Paroubek je vyzval, aby ho vyslechli a nechovali se protizákonně. Při slovech, která pronášela Petra Paroubková, začali mladí lidé sborovým hlasem skandovat "Tebe volil kdo?“ Protestující vyčítali sociálním demokratům zejména populismus a zadlužování státu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ostravský mítink ČSSD provázely protesty a pískot.

Na dalších setkáních klid

Na předchozím mítinku sociálních demokratů v Ostravě-Porubě, kam po poledni dorazila asi stovka příznivců strany, se neobjevil jediný náznak protestu. Přesto byla policie připravena k zásahu, i když předseda ČSSD Jiří Paroubek se setkání neúčastnil. Zapojil se až do posledního mítinku v centru Ostravy. Podobně v poklidu proběhlo setkání v Ostravě - Hrabůvce.

Projevy Richarda Falbra, Libora Roučka, Lubomíra Zaorálka či Vladimíra Špidly ocenili potleskem. Narozdíl od Třince, kam dorazili dva lidé s protestními transparenty, nepřišel do Ostravy-Poruby ani jeden protestující. [celá zpráva]

Podobný klid byl i v Hrabůvce, kde jeden náctiletý odpůrce ČSSD roztrhal fotografii jednoho ze stranických kandidátů do Evropského parlamentu a poté s ní odešel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Libor Rouček (v popředí) a Zdeněk Škromach se podepisují voličům

Policie číhala na dvoře restaurace

I když mluvčí policie Gabriela Holčáková ve čtvrtek ráno Právu řekla, že se v souvislosti se třemi posledními mítinky ČSSD na Ostravsku žádná mimořádná opatření nechystají, dodala, že "policisté budou připraveni v případě potřeby zasáhnout“. Početná policejní jednotka měla být připravena hned na první ostravský mítink ČSSD, který odstartoval ve 13 hodin v Ostravě-Porubě v blízkosti restaurace Florida.

Její majitel Tomáš Fiala Právu už ráno potvrdil, že ho policie kontaktovala. "Požádali mne, abych otevřel bránu na dvůr, který slouží pro příjezd k mé provozovně. Bylo mi řečeno, že na tom dvoře budou policisté umístěni pro případ, že by se něco dělo při tom mítinku, aby mohli hned zasáhnout,“ řekl Fiala. Dodal, že pozemek je umístěn tak, že na policisty nebude vidět. "Budou tam pěkně zašití,“ řekl Fiala.

Foto: Aleš Honus, Právo

Akce ČSSD jsou v poslední době pod drobnohledem policistů v civilu.

Škromach si s odpůrci povídal

Zvýšená přítomnost policie byla patrná už na dopoledním mítinku v Třinci, který začal v 10 hodin. Celý jeho průběh natáčeli policisté z druhého patra blízkého hotelu Steel. "Všechno proběhlo v absolutním klidu. S mladými lidmi, kteří přišli na mítink protestovat, si dokonce pan Škromach přátelsky popovídal,“ řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec. 

Pro mítink v Ostravě si myslím, že rozsah spolupráce, který byl nastaven v souladu se zákonnými normami, je adekvátní a stačí.
Jaroslav Tvrdík

Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík na dotaz Práva, zda se sociální demokraté neobávají v poslední den volební kampaně nepřístojností na mítincích v Ostravě, uvedl: "My jsme opakovaně vyzývali formou inzerátů či dopisů členské základně naše členy, příznivce, sympatizanty, aby si dali pozor, aby se nenechali vyprovokovat do podobné nějaké odvetné reakce na provokaci, prostě aby tam nechtíce nezpůsobili nějaké neštěstí, kterého bychom posléze všichni společně litovali. My pevně věříme tomu, že se nic nestane, ale samozřejmě atmosféra na mítincích v poslední době nebyla jednoduchá“. [celá zpráva]

"Pro mítink v  Ostravě si myslím, že rozsah spolupráce, který byl nastaven v souladu se zákonnými normami, je adekvátní a stačí,“ sdělil Právu Tvrdík.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zaorálek diskutuje s občany na mítinku v Ostravě-Porubě

Reklama

Výběr článků

Načítám