Hlavní obsah

Čeští senioři jsou vystaveni diskriminaci, uvádí vládní zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na diskriminaci v oblastech bydlení, poskytování služeb, přístupu ke vzdělání nebo zdravotní péči upozorňuje zpráva o stavu lidských práv v České republice, kterou v pondělí schválila vláda. Dosud navíc chybí antidiskriminační zákon, který měl parlament přijmout už při vstupu země do EU. Nyní proto ČR hrozí stamiliónové pokuty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Kocáb

Článek

Zpráva předložená ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny Michaelem Kocábem kritizuje také tzv. náhubkový zákon, kamerové a sledovací systémy či rostoucí neúctu ke stáří.

Tajemnice vládní rady pro lidská práva Lucie Otáhalová již dříve uvedla, že diskriminací trpí hlavně senioři, a to zejména od zaměstnavatelů. Ale i z hlediska deregulace na trhu s byty je tato skupina ohrožena. Chybí také legislativa, jež by upravovala sociální bydlení pro tyto lidi.

Navíc jsme podle zprávy svědky rozmachu kamerových a sledovacích systémů, proto je potřebná jasné regulace těchto technologií, aby zůstalo zachováno jedno z nejdůležitějších základních lidských práv a to právo na soukromí.

Zpráva si všímá i kastrací delikventů

Autoři zprávy rovněž upozorňují na to, že takzvaný "náhubkový" zákon je v rozporu s právem na informace a svobodu projevu. Poukazují rovněž na přeplněnost českých věznic a zabývají se problematikou obchodu s lidmi.

Znovu se v ní otevírá otázka chirurgických kastrací sexuálních delikventů a připomíná stanovisko Evropského výboru proti mučení, které vyzývá ČR k tomu, aby upřednostňovala kastrace chemické před metodami chirurgickými.

Zásadním problémem však podle zprávy zůstává nepřijetí antidiskriminačního zákona. Oblast pracovního práva je tak jedinou oblastí, kde je diskriminace zakázána, zatímco chybí jakákoli úprava pro ostatní oblasti.

Zpráva kvůli větší objektivitě vychází z podkladů orgánů státní správy a krajů i neziskových nevládních organizací. "Informace nevládních organizací jsou většinou kritické a často se názorově neshodují s postojem ministerstev," dodala Otáhalová.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám