Hlavní obsah

Lidovci si zvolili nové vedení, šéfem je Cyril Svoboda

– Vsetín • Aktualizováno
Novinky, alt

Lidovci si v sobotu zvolili nového šéfa strany. Povede ji Cyril Svoboda. Je předsedou spíše staronovým, protože stranu vedl už v letech 2001 až 2003. Svoboda ve druhém kole volby porazil Jana Březinu, získal 157 hlasů ze 151 potřebných. Březina získal 127 hlasů. První místopředsedkyní strany se stala Michaela Šojdrová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyril Svoboda na závěr svého vítězného tažení na post předsedy KDU-ČSL.

Článek

Uchazeči o křeslo byli původně čtyři, ale Michaela Šojdrová ani Jiří Čunek, který stranu vedl od roku 2006, se nedostali do druhého kola hlasování.

Šojdrovou ale následně doporučil odcházející předseda Čunek na první místopředsedkyni. Ve volbě, v níž jí konkurovali David Macek a Roman Línek, získala v prvním kole 136 hlasů. Do zvolení jí chybělo 10 hlasů. Do druhého kola postoupila s Davidem Mackem, který se ale ihned kandidatury vzdal s tím, že si Svoboda přeje právě Šojdrovou

Druhé kolo tak už bylo částečně jen formální, Šojdrová je první ženou, která získala druhou nejvýznamnější funkci v této straně.

O posty místopředsedů se ucházelo osm mužů. Zvoleni nakonec byli Pavel Svoboda, Jiří Carbol, David Macek a Pavel Horák.

Čunkovi se aplaudovalo ve stoje

Svoboda v projevu poděkoval Čunkovi, který se stal předsedou KDU-ČSL v roce 2006 coby řadový člen strany. Řekl o něm, že už nikdy nebude pouze řadový člen.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Březina gratuluje ke zvolení předsedou Cyrilu Svobodovi.

Na konci poděkování se také rozplýval nad tím, jak jsou ve straně úžasní lidé. „Zjistil jsem, že jsme úžasná strana, nepoznal jsem tolik sympatických lidí, jako je ve straně lidové." Podle něj se toho musí využít.

Po zvolení Svobody potvrdil Miroslav Kalousek, že ze strany odchází. To avizoval už dříve. [celá zpráva]

Čunek nebude kandidovat ani na místopředsedu. Na post doporučil Michaelu Šojdrovou. Čunkovi po jeho závěrečném projevu tleskali delegáti dlouho ve stoje. On sám řekl, že je to jeho první politická prohra v životě.

Nové vedení KDU-ČSL

předseda:

Cyril Svoboda

1. místopředsedkyně:

Michaela Šojdrová

místopředsedové:

Pavel Svoboda

Jiří Carbol

David Macek

Pavel Horák

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám