Hlavní obsah

Medvěd údajně pobíhá po střední Moravě

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Medvěd se podle několika svědeckých výpovědí pohyboval v polovině května na rozhraní Přerovska a Kroměřížska mezi obcemi Stará Ves a Kostelec u Holešova. Miroslav Kutal z Hnutí Duha v Olomouci, který se výskytem velkých šelem dlouhodobě zabývá, Právu potvrdil, že jej nezávisle na sobě spatřilo několik lidí.

Článek

Medvěda podle Kutala svědci spatřili kolem čtvrté hodiny ráno. „Osobně jsem mluvil se dvěma lidmi, podle nichž medvěd před nimi zmizel do řepkového pole. Nemám důvod jim nevěřit. Vypadali důvěryhodně a navíc mají zkušenosti s pozorováním zvířat. Medvěda si lze jen těžko splést,“ poznamenal Kutal.

Pode něj je pravděpodobné, že se do dané lokality huňáč zatoulal z Beskyd přes Hostýnské vrchy. U Kostelce totiž končí větší lesní komplex, odkud se z nich medvěd mohl dostat.

Stopy se kvůli suchu najít nepodařilo

„Pokoušel jsem se získat nějaký další důkaz jeho přítomnosti, ale nepodařilo se mi najít trus ani stopy. Bylo bohužel příliš sucho,“ uvedl ekolog s tím, že úspěšní nebyli v tomto směru ani místní myslivci.

Podle Kutala se v místech, kde byl medvěd spatřen, nevyskytoval desítky let. Podle něj je jen velmi málo pravděpodobné, že by pocházel z chovu.

„Pokud by utekl ze zajetí, bylo by více konfliktů, měli bychom více informací. Medvěd by se totiž snažil hledat potravu i blíže lidským obydlím, protože by se lidí nebál,“ míní ekolog.

Lidé se však bát nemusí. „Byť je medvěd potenciálně nebezpečný člověku, jako každá velká šelma, je velmi plachý a žije skrytě. Zaútočit by na člověka mohl snad tehdy, kdyby jej někdo nenadále vyrušil v úkrytu,“ zdůraznil Kutal. Dodal přitom, že je velmi pravděpodobné, že se medvěd již vrátil do Beskyd. Právě tam jsou v České republice nejvhodnější podmínky pro život medvěda. Žije jich tam nyní až pět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám