Hlavní obsah

Policie v Praze pozatýkala účastníky pochodu DS, včetně předsedy

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Josef Koukal

Pražská policie ukončila v neděli odpoledne protestní shromáždění Dělnické strany (DS) na Palackého náměstí. Strana tam protestovala proti rozhodnutí Českého rozhlasu vyřadit předvolební spot DS. Podle policie vystupující porušili zákon. Příznivci strany se pak vydali na pochod k Českému rozhlasu, při kterém policie pozatýkala 42 lidí včetně předsedy DS Tomáše Vandase. Podle policie pokračovali v páchání přestupku. Po výslechu byli všichni zadržení propuštěni.

Článek

Původní shromáždění asi 60 lidí, které se sešlo na Palackého náměstí, rozpustil magistrátní úředník. Zdůvodnil to tím, že Vandas odkazoval ve svém projevu na nacionální socialismus. Na Palackého náměstí se mohou konat veřejná shromáždění bez ohlášení úřadům.  

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policie zatýká předsedu DS Tomáše Vandase.

Asi padesát příznivců DS odmítlo náměstí opustit. Policie jim nejdříve dala pětiminutové ultimátum na rozchod. Na místo pak přijela zásahová jednotka.

Po chvíli policisté demonstranty obklopili. Ti přitom chtěli pokračovat pochodem k sídlu Českého rozhlasu na pražských Vinohradech. Policisté následně zkontrolovali všechny účastníky demonstrace.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policie zatýká předsedu DS Tomáše Vandase.

Předseda DS Tomáš Vandas však vyzval účastníky shromáždění k procházce směrem k rozhlasu. Policie celou skupinu doprovází. Pochodujícím však cestu zatarasila 100 metrů nad Palackého náměstí v ulici Na Moráni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zadržený demonstrant

V hloučku pak došlo k prvním konfliktům s policií. Na vině byly zřejmě vlajky, které si účastníci demonstrace nesli. Policie žádala jejich okamžité stažení, tři vlajkonoši byli zadrženi. Ti bez vlajek pokračovali dále.

Došlo na zatýkání

Policie se pochodu postavila do cesty podruhé v Ječné ulici, kde byla zastavena doprava. Zatkla tam dalších 39 účastníků a naložila je do antonu. Zatčen byl i Vandas. Po výslechu na policejní služebně byli všichni zadržení propuštěni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Úředník magistrátu rozpouští demonstraci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zadržení demonstranti

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní manévry a uzavřená ulice Ječná

Reklama

Výběr článků

Načítám