Hlavní obsah

Petraeus v Praze: Očekáváme tvrdé boje s Tálibánem

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spojené státy očekávají v nadcházející letní sezóně tvrdé boje s Tálibánci v Afghánistánu. Na otázku Práva to v pátek večer v Praze řekl americký generál David Petraus, šéf velitelství CENTCOM, po jednání s ministrem obrany Martinem Bartákem.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Ministr obrany Martin Barták (vlevo) přijal v Praze vrchního velitele amerických sil na Blízkém východě a ve střední Asii generála Davida Petraeuse.

Článek

„Začínáme cítit ostřejší boje s Tálibánem, tak jak narůstá náš vojenský tlak na jeho útočiště na jihu a východě země,“ řekl generál k dotazu, jaký efekt bude mít vyslání plánovaných amerických posil. „Očekáváme sezónu tvrdých bojů,“ dodal.

Generál, kterému ministr Barták udělil resortní vyznamenání Kříž obrany státu, je šéfem velitelství, v jehož agendě je přes dvacet zemí širšího Blízkého východu. Dříve velel silám USA v Iráku.

Petraeus upozornil, že USA letos v Afghánistánu zdvojnásobí svůj kontingent na 68 tisíc mužů a s ním i počet vrtulníků a dalších podpůrných prostředků, aby bylo možné rozšířit bezpečnou zónu pro rekonstrukci země.

Dodatečné vojenské kapacity vysílají i někteří spojenci v NATO na základě závazků z dubnového aliančního summitu, řekl Petraeus s tím, že s Bartákem podrobně posoudili i český příspěvek.

„Nechceme slevit ze své angažovanosti,“ řekl ministr a upřesnil, že česká účast v Afghánistánu by měla napřesrok zůstat na letošní úrovni a má se kromě bezpečnosti věnovat i výcviku místních sil.

Podle Bartáka bylo přihlédnuto k požadavku ČSSD, aby čeští vojáci působili koncentrovaně. Mají proto působit na třech místech v provinciích Lógar a Paktíja a v Kábulu. Podle informací Práva ministr hodlá předložit parlamentu plán misí na rok 2010 do června.

Anny v Česku učila angličtinu

Generál Petraeus při přebírání vyznamenání představil svoji asi 25letou dceru Anny, která, jak se ukázalo, celý uplynulý rok u nás vyučovala české studenty angličtinu. Podle diplomatických zdrojů se v neděli v otcově služebním letadle vrátí do Ameriky i se svým přítelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám