Hlavní obsah

Blatnice prožila smutné loučení se zavražděnými dětmi

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blatnice

Více než tisícovka lidí doprovodila v pátek v Blatnici pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku na poslední cestě dvě děti, které se minulý týden staly obětí vraždy. Pohřeb doprovázel žal a smutek, ale ve vzduchy bylo cítit i zavržení a zlobu.

Článek

Z činu policie viní matku dětí, devětadvacetiletou ženu. Poté, co ji lékaři zachránili po pokusu o sebevraždu, byla v úterý převezena do vazební věznice a pohřbu se neúčastnila. Za rakvemi kráčel otec a dědeček mrtvých dětí. Babička a teta, švagrová stíhané matky, tam nebyly. Stály opodál, nesměly ani na obřad v kostele ani na vlastní uložení rakví do země.

Napětí v rodině se projevilo i na pohřbu

„Nejsou tam žádané, ani je na parte nenapsali a otec dětí jim zakázal, aby se obřadu účastnily,“ řekla jedna z přihlížejících obyvatelek smutkem prosycené obce. Babička dětí a její dcera, totiž opakovaně obvinily matku z alkoholismu, špatné péče o děti a dalších nepravostí. Lidé jsou přesvědčeni, že právě jejich vztah k matce dětí odstartoval tragický běh událostí. Dokonce i po tragédii přispěchaly s prohlášením, ve kterém ji pošpinily. Obyvatelé obce, ale ženu znají naprosto jinak.

„U domku, kde jen asi měsíc žili, zrovna dělají novou silnici. Ona byla takový dobrák, že dělníkům vařila kafe,“ vzpomínají na ženu, která nyní pobývá ve vazební věznici sousedé. S nařčením z alkoholismu také místní nesouhlasí. Vzpomínají na oslavu jejich narozenin v místním pohostinském zařízení, která se ze strany oslavenkyně nesla ve znamení abstinence.

A špatná péče? Podle sousedů o mnohém vypovídá, že ve snaze přilepšit rodině si k mateřské přivydělávala roznášením letáků.

Tragédie se odehrála 13. května

Tragédie, která převrátila naruby život obce, se stala ve středu 13. května. Události zřejmě předcházel další spor s příbuznými a matka situaci nezvládla. Policisté jsou přesvědčeni, že to byla ona, kdo zaútočil nožem na dvouletou dceru a sedmiletého syna. Pak obrátila ostří nože proti sobě. Přežila, ale lékaři měli co dělat, aby se vypořádali s následky osmi bodných ran v břišní krajině a následnou velkou ztrátou krve.

Lékaři kyjovské nemocnice jí zachránili život na oddělení ARO absolvovala nejnutnější zotavení po zákroku. V úterý pro ni přijela eskorta a po obvinění z vraždy a seznámení s rozhodnutím o uvalení vazby ji převezli do brněnské vazební věznice.

Za brutální čin matce hrozí až výjimečný trest doživotí. Ještě předtím, než o vině rozhodne soud, dostanou ale prostor psychiatři a psychologové, aby posoudili všechny okolnosti momentálního rozpoložení mysli, které provázely drama.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám