Hlavní obsah

Kvůli krizi bude euro nejdříve v roce 2014, soudí Sobotka

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatný stav veřejných rozpočtů způsobený hospodářskou krizí podle stínového ministra financí za ČSSD Bohuslava Sobotky umožní přijmout euro nejdříve v roce 2014. Euro tak podle něj nebude přijímat vláda, která vzejde z říjnových předčasných voleb, ale až ta další sestavená po volbách v roce 2013.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Je logické, že veřejné rozpočty jsou v důsledku hospodářské krize v takovém stavu, že to bohužel posouvá termín pro přijetí společné evropské měny. Nejlepší by bylo přijmout euro příští rok, ale při stávajícím stavu veřejných rozpočtů to nebude možné,“ řekl včera Právu Sobotka.

„Měli bychom jej přijmout v nejbližším možném termínu a ten podle mého názoru může být v letech 2014 - 2015,“ doplnil. Kabinet, který bude sestaven po letošních říjnových volbách, by ale podle Sobotky měl v procesu přijetí eura pokračovat.

„Příští vláda by měla zajistit, aby ČR pokročila při přijetí eura. Nejpozději v roce 2013 by měla vláda rozhodnout o vstupu do kursového režimu ERM2, který musí dva roky předcházet přijetí společné evropské měny,“ sdělil Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám