Hlavní obsah

Exposlanec Doležal stíhaný pro korupci je tajemníkem na radnici

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Někdejší poslanec ODS Vladimír Doležal, který je již od ledna 2006 obviněn z korupce a složil kvůli tomu i svůj mandát, pracuje v současnosti ve funkci tajemníka (vedoucího) úřadu městské části Praha 15 v Horních Měcholupech. Tamnímu vedení radnice Doležalovy problémy se soudy vůbec nevadí, protože ctí presumpci neviny a exposlanec činností tajemníka nijak neporušuje zákon, což potvrdilo i ministerstvo vnitra.

Článek

Nicméně šéf české pobočky protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka míní, že Doležalovo setrvávání v tak vysoké pozici je minimálně neetické.

„Samozřejmě mi to působení dotyčného v takové funkci nepřipadá přijatelné. On má sice formálně čistý trestní rejstřík, ale ta věc má i jinou než právní dimenzi. Pokud je tajemník úřadu obviněn z korupce, tak jak k tomu budou přistupovat jednotliví zaměstnanci a úředníci, kteří ho mají vidět jako vzor,“ komentoval Doležalovo působení v úřadu Ondráčka.

Bývalý poslanec by podle něj neměl do pravomocného zproštění obžaloby ve veřejné správě pracovat, a už vůbec ne na vysoké pozici tajemníka.

„Právně mu sice nic nebrání tu funkci vykonávat, ale má to mít na druhou stranu také rovinu určité politické kultury,“ doplnil Ondráčka.

Doležalovi skutečně zákon nebrání funkci tajemníka vykonávat, dokud není pravomocně odsouzen.

„Samozřejmě se s ním může radnice domluvit na neplacené dovolené, ale to je opravdu na dobré vůli toho tajemníka. Dokud není odsouzen, nemůžou s ním nic dělat,“ uvedla včera Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Je to prý v pořádku

A vedení městské části Praha 15 skutečně na současném stavu nemíní nic měnit. „Předpokládám, že tady všichni zastávají presumpci neviny, takže do vyřešení případu zatím není co řešit. Nebyl v podstatě potrestán, takže podle zákona je to v pořádku,“ řekl včera Právu zástupce starosty Prahy 15 Pavel Frydrych (ODS), který nyní úřad vede místo dlouhodobě nemocného starosty Jiřího Petříše (ODS).

Vedení radnice podle Frydrycha ani nikdy nejednalo o případném setrvání či odchodu Doležala z funkce tajemníka.

Na dotaz Práva, zda obvinění bývalého poslance z korupce nevadí jiným úředníkům radnice, Frydrych odpověděl: „To byste se musel zeptat jich. Samozřejmě asi každý na to bude mít nějaký svůj názor, co si budeme povídat, ale jinak nevím.“

Doležal podle něj navíc působí ve funkci tajemníka již delší čas, byl z ní pouze uvolněn na dobu, kdy se stal poslancem a po odchodu ze Sněmovny se na tento post na radnici v Horních Měcholupech zase vrátil.

Právo se včera pokoušelo hovořit i se samotným Doležalem, ale nebral mobilní telefon a jeho sekretářka v úřadu sdělila, že je celý den mimo Prahu.

Obžaloba viní Doležala z toho, že v listopadu 2004 údajně žádal po jednom podnikateli 800 000 korun pro radního Prahy 10 Tomáše Hrdličku (ODS) za to, že prý zařídí prodloužení nájemní smlouvy pro podnikatelův autobazar. Na schůzku se ale podnikatel vybavil nahrávacím zařízením, které dostal od policie.

Trestní kauza je přitom pro pražské soudy pořádným oříškem. Zatímco Obvodní soud pro Prahu 1 bývalého poslance již třikrát zprostil obžaloby z korupce, odvolací městský soud pokaždé osvobozující verdikt zrušil a nakonec nařídil nové, již čtvrté hlavní líčení.

To by mělo podle předsedy soudu v Praze 1 Libora Vávry, který má věc nově na starosti, začít nejdříve koncem května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám