Hlavní obsah

Zemřel aktér kauzy Budišov starosta Péťa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý starosta Budišova na Třebíčsku Ladislav Péťa, podezřelý z vydírání a podvodů při čerpání peněz z fondů Evropské unie, v úterý zemřel. Informaci potvrdila žena, která bydlí v sousedství. Péťa a další dva muži údajně nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku v Budišově tak, aby si mohli rozdělit zhruba 30 miliónů korun z evropských fondů.

Článek

Takzvanou kauzou Budišov se bude zabývat Okresní soud v Třebíči.

V kauze Budišov policie obvinila někdejšího starostu Budišova Péťu (ČSSD), bývalého poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Doležela a úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulku.

Podle vyšetřovatelů muži nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku tak, aby si mohli rozdělit zhruba 30 milionů korun. Projekt prakticky skončil dřív než začal, protože v roce 2006 upozornil architekt Marek Řičář na údajnou manipulaci s dotacemi EU.

Policie Péťu, Doležela a Řehulku obvinila z vydírání hlavního svědka Řičáře. Doležela a Péťu kriminalisté původně vinili také z úplatkářství. Doležela ale státní zastupitelství tohoto obvinění zprostilo a u Péti ho překvalifikovalo z přímého uplácení na nepřímé. Nejvyšší soud přidělil celou věc třebíčskému soudu, protože v jeho obvodu se odehrál nejzávažnější trestný čin vydírání. V souvislosti s podezřením z podvodu a manipulace s evropskými dotacemi žádné obvinění nepadlo.

Auditorská firma ministerstva pro místní rozvoj v roce 2007 v projektové dokumentaci neshledala žádnou chybu, úmysl nebo manipulaci. Upozornila, že v projektu nebyly proplaceny žádné peníze.

Policie v souvislosti s případem vyšetřovala také bývalou náměstkyni ministra pro místní rozvoj Věru Jourovou. Její trestní stíhání v srpnu loňského roku státní zástupce zastavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám