Hlavní obsah

ČRo: Policie dala pokutu ministerstvu financí za tajení dohody s Nomurou

Novinky, ČRo Rádio Česko

Slibené odtajnění dohod ohledně sporných pohledávek po zkrachovalé IPB muselo potěšit i policii. Ne proto, že České republice přestala hrozit arbitráž o náhradu ve výši 120 miliard korun. Policie totiž v tomto případě dlouho marně žádala podle Českého rozhlasu o odtajnění dohod s japonskou Nomurou. Ministerstvu financí byla dokonce loni udělena pokuta 10 000 Kč.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Když se detektiv protikorupční policie Jan Paluska podle ČRo obrátil před dvěma lety na ministerstvo financí s tím, že chce "dohodu o narovnání mezi Českou republikou a Nomurou", tak narazil. Ani udělení pokuty na tom nic nezměnilo. Ministerstvo to odmítlo i poté, co s vydáním dokumentů souhlasil soud a nakonec se takto usnesl i Ústavní soud na základě ústavní stížnosti Nomury. Ministerstvo nic nerespektovalo.

Hlavní pozornost poutá kauza České pivo

Paluska vyšetřoval případ úzce související s pádem Investiční a Poštovní banky, přezdívaný České pivo. Jde o pochybnou transakci s akciemi tří pivovarů - Plzeňského Prazdroje, Radegastu a Velkopovického kozla. Na akciích tehdy nevydělala banka, ale jen její menšinový akcionář - japonská Nomura. Akcie, stály sedm miliard korun a Nomura je prodala za 24.

Odstupující ministr financí Miroslav Kalousek vysvětluje kroky svého resortu obrannou taktikou kvůli dvěma žalobám, souvisejícím s kauzou zkrachovalé banky IPB: "Kdyby to bylo veřejně známo, tak ty pohledávky měly úplně jinou cenu, než jak se nám je podařilo získat."

Nicméně jeho argument je oslaben i tím, že policie nabízela, že dokument zůstane utajen a zveřejněn nebude. Lze jen spekulovat, že se Kalouskovo ministerstvo bálo pověstných úniků ze spisů.

ČSOB: Postup ministerstva je v rozporu se zákony

Postup ministerstva se však nelíbil ani Československé obchodní bance, která na sebe převzala závazky padlé IPB.

Zmocněnkyně ČSOB Hana Marvanová k tomu Rádiu Česko řekla: "Podle mého názoru ministerstvo bylo povinno poslechnout orgány činné v trestním řízení jako kterýkoli jiný subjekt a bylo v rozporu s trestním řádem, že ministerstvo financí to opakovaně odmítlo."

Podle Marvanové existuje zřejmě velký zájem ministerstva financí, aby nebyla nejen zveřejněna, ale ani pro policii a státní zastupitelství zpřístupněna smlouva mezi Českou republikou a Nomurou. "Takovýto postup ministerstva financí je v rozporu s našimi zákony," řekla Marvanová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám