Hlavní obsah

Prezident jmenuje vládu, generálové musí počkat

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vojáci a policisté, které měl v pátek 8. května povýšit prezident Václav Klaus do generálských hodností, budou muset mít trpělivost. Kvůli jmenování vlády Jana Fischera prezident povýšení vojáků a policistů odložil na neurčito.

Článek

"Pan prezident ve státní svátek 8. května jmenuje novou vládu a  jmenování generálů se kvůli nedostatku času odsouvá na pozdější termín,“ řekl Právu mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka to neznamená žádný problém. "Velitelé mohou zastávat své funkce i v současných hodnostech,“ řekl Čírtek. Dodal, že nejpravděpodobnějším datem, kdy budou povýšeni, je další státní svátek, a to 28. říjen.

Další hvězdičku tak bude muset na půl roku oželet současný policejní prezident a nynější brigádní generál Oldřich Martinů, který by se měl stát generálmajorem.

Nově by hodnost brigádního generála měli získat jeho náměstci pro vnější službu Ivan Bílek a pro službu kriminální policie a vyšetřování Jiří Houba.

Brigádními generály by se měli stát také armádní plukovníci: Vladimír  Ložek, který je novým náčelníkem Vojenské policie, Přemysl Škácha, náčelník štábu velitelství podpory, a Jiří Verner, velitel vzdušných sil.

Spekuluje se o pomstě Langerovi

V kuloárech se spekuluje, že prezident jmenování odsunul kvůli tomu, že povýšení policistů navrhl odcházející ministr vnitra Ivan Langer, se kterým se nemá v lásce. Takovým spekulacím nahrává i to, že Klaus ještě před deseti dny po setkání s Fischerem veřejně řekl, že vládu jmenuje poté, co povýší adepty na generálské hodnosti.

Čas by na to měl. Jmenování vlády se očekává ve čtyři hodiny odpoledne a předtím má jen dvě formální akce dopoledne. V devět hodin na náměstí Pod Emauzy se zúčastní pietního aktu při příležitosti státního svátku České republiky. O hodinu později na Hradčanském náměstí v Praze  bude přítomen u přísahy vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám