Hlavní obsah

Dlabaja: Doufal jsem, že mě jen seřvou do bezvědomí

– Praha

Bývalý šéfreportér TV Nova Jiří Dlabaja, který v pondělí přišel o práci kvůli kontroverznímu videu natočenému v televizní redakci, během chatu se čtenáři Novinek několikrát zopakoval omluvu všem, které chrochtající video urazilo. Nicméně připustil, že propuštění bylo velmi přísné a celá aféra vypadala jako „divadlo v režii Blesku“. Dlabaja mimo jiné prozradil, že případnou soudní při s TV Nova by podle právníků zvítězil, ale mstít se prý nechce. Drtivá většina čtenářů mu vyjádřila podporu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jiří Dlabaja na on-line chatu

Článek

„Opravdu, přísahám, bylo to myšleno jako malý vtípek. Interní mezi kolegy. Nebudu se hájit, že to video je OK. Není! Ale dle mě také není na totální popravu. V koutku duše jsem doufal, že mě seřvou do bezvědomí, ale pojede se dál,“ odpověděl Dlabaja na dotaz, jestli pokládá reakci vedení televize za adekvátní. „Měli přijít, seřvat mě do bezvědomí, vzít mi část platu, sundat mě z funkce,“ dodal.

Žurnalista uvedl, že přemýšlí o podání žaloby proti TV Nova, ale mstít se nechce. „Člověku se v hlavě honí různé věci. Soudit? Ano? Ne? Konzultuji to. Podle právníků to prý jednoznačně vyhraji. Ale nevím zda ztrácet čas a handrkovat se. Život je krátký. Proč se tam u soudu hádat s právníky Novy? Neříkám, že nic neudělám, jenom se mi to honí hlavou. Ale nechci se mstít. Msta je na nic,“ vysvětlil Dlabaja.

Zároveň opakovaně prohlásil, že na práci na Nově bude vzpomínat rád, ani vztahy s bývalými spolupracovníky, kteří se na jeho snímku také objevili a byli potrestáni, se tím nenaruší. Podle něj byl hlavní důvod k propuštění přílišná medializace v bulvárním deníku Blesk.

Mediální hon na Dlabaju

„Byla to hloupost. Nebudu říkat, že ne. Ale není to hloupost takového rázu, aby byla čtyři dny na titulu Blesku. Cílem Blesku je, zničit Dlabaju. Podle různých informací, údajně Blesk už dlouho po mně pásl,“ řekl Dalbaja s tím, že Blesk se pak snažil kauzu co nejlépe prodat. Reportér naznačil, že rozvíření aféry v médiích mohlo mít i osobní podtext. „Byl člověk, který na mě hledal kompromitující materiály. Zda se je ale chystal dát Blesku, to nevím.“

Na závěr Dlabaja poděkoval za podporu i za odsudky, jelikož „člověk má nad čím přemýšlet“. Za podporu čtenářů Novinek poděkoval obzvláště, protože ho překvapilo, když v pondělní anketě 80 procent ze 49 tisíc hlasujících se vyjádřilo, že by Nova Dlabaju propouštět neměla.  

Šéfreportér padl na chrochtajícím videu

Dlabaja dostal výpověď poté, co spolu s několika kolegy natočil krátké video, v němž chrochtali na znamení toho, že média v posledních dnech ve velké míře informují o viru prasečí chřipky. Dlabaja snímek umístil na svůj blog, který je součástí webu televize. Netušil ale, jakou reakci tím vyprovokuje.

TV Nova jej v pondělí propustila s vysvětlením, že tím došlo "k závažnému porušení povinností vyplývajících z právních předpisů, vztahujících se k vykonávané práci". "Porušili Etický kodex Novy a to si nesmí dovolit ani u svých soukromých aktivit,“ dodal generální ředitel Novy Petr Dvořák.  

"Video... vzniklo opravdu z toho, že polovina lidí v redakci pracovala na prasečí, dnes už nové chřipce. Když se redaktor redaktora zeptal, co točí, tu a tam se ozval charakteristický zvuk. A pak už byl krůček od videa, pod kterým od prvopočátku bylo popsáno, že nechceme situaci zlehčovat, a že si přejeme, aby k nám nic takového nikdy nedorazilo," informoval Dlabaja na svém blogu, na který také předtím umístil zmiňované video.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám