Hlavní obsah

Léky na chřipku lze opět koupit, evidence dočasně odpískána

• Aktualizováno
Novinky, toh

Evidence na nákup léků s pseudoefedrinem, která měla zabránit zneužívání přípravků narkomany naprosto selhala. Po dvoudenním kolapsu Státní ústav pro kontrolu léčiv registr dočasně zrušil. Lidé si tak opět mohou koupit léky na chřipku bez předložení průkazu.

Foto: Novinky

Článek

„Státní ústav pro kontrolu léčiv se omlouvá všem pacientům a lékárníkům, kteří mohli být při výdeji léčivých přípravků s obsahem pseudoefedrinu dotčeni zpomalení odezvy centrálního úložiště,“ uvedl ústav v tiskové zprávě.

Systém zkolaboval již v pátek

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš uvedl, že připojení v pátek zkomplikovaly zátěžové testy. Ty skončily před půlnocí. Podle Beneše však testy prokázaly, že systém není dostatečně funkční.

Na registr mělo být od prvního května připojeno zhruba devět stovek z 2400 lékáren a výdejen.  Omezení prodeje Modafenu, Paralenu plus, Aspirinu Complex, Daleronu, Nurofenu Stopgrip a Panadolu Plus Grip na průkaz má zabránit zneužívání léků s pseudoefedrinem k výrobě drog. Až 80 procent prodaných balení se zneužívá k výrobě pervitinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám