Hlavní obsah

Klaus podpořil vstup Turecka do EU, Gül sliboval plynovod Nabucco

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus ve středu jednoznačně podpořil vstup Turecka do EU. Po setkání se svým tureckým protějškem Abdullahem Gülem na Pražském hradě „velmi nahlas a rezolutně“ zdůraznil, že ČR stojí na straně těch, kteří chtějí, aby se Ankara stala členem tohoto společenství.

Foto: ČTK

Prezident Václav Klaus (vlevo) přijal 29. dubna v Praze tureckého prezidenta Abdullaha Güla.

Článek

„Tato věc je naprosto jasná a není třeba ji rozmělňovat,“ dodal Klaus. Dále řekl, že otvírání a uzavírání jednotlivých kapitol přístupových rozhovorů není důležité ani zajímavé. Je to podle něj jen „hra úředníků“, žádná vážná věc. Důležitá je politická vůle a „já tuto vůli mám“, prohlásil prezident. Gül postoj Klause ocenil.

Turecko je kandidátskou zemí a usiluje o členství v unii, ovšem některé členské země, jako je Francie, se postavily proti jeho budoucímu vstupu. Gül, jenž označil bilaterální česko-turecké vztahy za „skvělé“, dále řekl, že jeho země usilovně pracuje na projektu plynovodu Nabucco, kterým by do Evropy měl proudit plyn od Kaspického moře. Tím by se omezila surovinová závislost řady zemí EU na Rusku.

Turecko by při projektu hrálo velkou roli, protože by podstatná část plynovodu vedla přes jeho území. Turecko je si podle Güla vědomo strategické síly tohoto projektu. Otázkou ale je, zda by zdroje plynu ze zmíněné oblasti byly dostatečné. Nabucco by proto mohlo sloužit k přepravě suroviny i z jiných oblastí, dodal turecký prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám