Hlavní obsah

Paroubek se pustil kvůli Brožové do vlastních poslanců

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se pustil do ústeckých poslanců vlastní strany, kteří se vyjádřili kriticky k možné kandidatuře herečky Kateřiny Brožové do Sněmovny v předčasných volbách. Jeho asistent a šéf ústecké ČSSD Petr Benda pak kritizoval Jaroslava Foldynu a členku vedení ústecké soc. dem. Olgu Hrebičkovou.

Článek

Paroubek s Bendou uspořádali na téma Brožová ve středu tiskovou konferenci ve Sněmovně. Benda poukázal na usnesení krajského výkonného výboru (KVV) soc. dem. z 6. dubna, ve kterém se uvádí, že „za Ústecký kraj by měl kandidovat v některém z okresů i Jiří Šlégr a také, pokud dostane patřičnou podporu, i Kateřina Brožová. Přítel Benda požádal představitele okresů, aby zvážili možnou kandidaturu Jiřího Šlégra a Kateřiny Brožové v některém okresu“.

Členka ústeckého KVV Olga Hrebičková v úterý Právu řekla, že nabídka Brožové nebyla ve straně zatím řádně projednána. Šéf krajské soc. dem. Petr Benda se podle ní o takové možnosti pouze zmínil zhruba před měsícem. „Jsem z toho rozpačitá. To, že nám pomáhala v kampani, ještě není kvalifikace pro kandidaturu,“ sdělila.

Za to si společně s dalším kritikem kandidatury Brožové, Jaroslavem Foldynou, vysloužila výtku od Bendy. Podle něj oba zapomněli, že na toto téma diskutovali, označil to za „mýlku“.

Ostřeji se vyjádřil Paroubek, a to kvůli ústeckým poslancům ČSSD, kteří se k Brožové vyjádřili značně rezervovaně. Podle něj se ukazuje, že „ne všichni poslanci soc. dem. za Ústecký kraj jsou na svém místě“. A to proto, že neznají usnesení KVV.

„Když chce někdo kandidovat za politickou stranu, tak by měl být jejím členem,“ uvedla v úterý poslankyně Marcela Mertinová. Brožová přitom členkou ČSSD není. „Třeba Šlégr, to je fantastické, je místní, Kateřina Brožová je Pražačka. To jsme si vyzkoušeli v různých senátních volbách, když jsme přivezli někoho zvenku, tak jsme dopadli katastrofálně,“ řekl pak její kolega Vlastimil Aubrecht.

Pokud jde o samotnou kandidaturu Brožové, podle Bendy je nutné, aby prošla sítem primárních voleb. „V tuto chvíli začínají probíhat „námluvy“, podotkl. „Mám zájem, aby tyto dvě osobnosti kandidovaly na kandidátce ČSSD,“ řekl pak Paroubek k Šlégrovi a Brožové. „Myslím, že to je mimořádně úspěšná dáma,“ doplnil k herečce.

Paroubek se vyjádřil i k výroku Brožové, že by si nevzala chudého člověka. Řekl, že je to „špatná věta“, ale nevidí to jako důvod pro to, aby byla její kandidatura vyloučena. Paroubek je také optimista, pokud jde o volební výsledek ČSSD v Ústeckém kraji. Podle průzkumu pro soc. dem. by ČSSD získala v kraji 32 procent, ODS 23,5 procenta. „Jsem přesvědčen, že v kraji může soc. dem získat sedm až osm míst na kandidátce,“ míní Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám