Hlavní obsah

Na Moravě objevili místo se čtyřmi druhy vzácných pavouků

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci objevili v Olomouckém kraji čtyři vzácné druhy pavouků žijící v jediné lokalitě. Jejich nález je jedinečný i v tom, že u jednoho druhu jde o nejsevernější výskyt jinak teplomilných živočichů. Informoval o tom Stanislav Macík z České arachnologické společnosti při Akademii věd ČR, který objev spolu s s Ondřejem Machačem učinil.

Článek

Unikátnost objevu spočívá dle Macíka především v tom, že sklípkánek pontický, stepník moravský, sklípkánek hnědý a stepník rudý žijí v jediné lokalitě. Až dosud odborníci takovýto biotop nezaznamenali.

Právě sklípkánek pontický (Atypus muralis), který je nejvzácnějším z uvedených druhů, patří mezi největší pavouky evropského kontinentu. Mohou dorůstat velikosti až tří centimetrů v těle, přičemž rozpětí jejich končetin může být čtyři až pět centimetrů. I přes svoji velikost a velká kusadla nejsou člověku nijak nebezpeční. Živí se totiž zejména brouky a žijí v trávě či v zemi.

U tohoto druhu nebylo dosud nikdy prokázáno, že by žil v jedné lokalitě s jiným biologicky odlišným druhem pavouka. Odborníci proto hovoří o biologické senzaci.

Pavouci v dané lokalitě, kterou nálezci nechtějí s ohledem na jejich bezpečnost blíže specifikovat, žijí patrně tisíce let. V průzkumu chce Macík i nadále pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám