Hlavní obsah

Na Vysočině řádil orkán, vítr v pondělí ještě zesílí

• Aktualizováno

Česko zasáhl silný vítr, který na některých místech vyvrací stromy. Největší problémy způsobuje na Liberecku, Olomoucku a Zlínsku. Na Vysočině meteorologové naměřili rychlost v nárazu 120 kilometrů v hodině, což odpovídá síle orkánu. Vítr v pondělí ještě zesílí.

Článek

O orkán se podle Beaufortovy stupnice síly větru jedná ve chvíli, kdy vítr přesáhne rychlost 118 km/hod.

Kromě polámaných větví a stržených drátů elektrického vedení, pomáhal vítr v neděli šířit požáry. Ty hrozí kvůli suchému počasí. Foukat by mělo až do úterního večera. [celá zpráva]

Hasiči na Zlínsku vyjížděli o víkendu v souvislosti s větrem mimo jiné ke dvěma případům zabezpečení plechových střech, a to v Holešově a Ostrožské Nové Vsi. Silný nárazový vítr záchranářům zkomplikoval i likvidaci požáru travního porostu a části mladého lesa nedaleko Zlína. Uhašení jim zabralo tři hodiny. Hasit pomáhal také policejní vrtulník.

Vítr může i za rozsáhlý požár skladiště stavebnin v Trutnově. Oheň zřejmě založily děti. Jedno se popálilo, dvě se pohřešují. [celá zpráva]

S dalším požárem bojovali hasiči v Hradci nad Moravicí na Opavsku. Plameny zničily seník, hasičům se podařilo zachránit před nimi sousední jízdárnu. „Velitel zásahu se dohodl s majiteli na dohoření balíkovaného sena a slámy,“ dodal s tím, že na místě minimálně do rána zůstanou dobrovolní hasiči. „Budou chránit hlavně jízdárnu před sálavým teplem,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Čtyři jednotky hasičů včetně vrtulníku zasahovaly v neděli při požáru v oblasti Adrpašských skal. Požár vypukl v nepřístupném terénu a šířil se skalními soutěskami. "Do kopcovitého terénu ve skalách s převýšením až 100 metrů se nemohla dostat požární technika s vodou, proto byl na místo povolán policejní vrtulník," informovala mluvčí královehradeckých hasičů Martina Žahourková. Do jeho příletu se hasiči snažili požár hasit větvemi a jednoduchými požárními prostředky. Následně byl požár lokalizován a probíhá dohašování.

Na Vysočině hořela skládka

Hasiči z Vysočiny měli kolem páté hodiny odpoledne za sebou už přes 50 výjezdů a nejvíce se zapotily jednotky na Jihlavsku. „Všechno se naštěstí obešlo bez újmy na zdraví, ale zásahy byly vzhledem k neustávajícímu silnému větru komplikované. Například u obce Kámen na Havlíčkobrodsku hořela paseka, ale jednotky dostávaly požářiště o rozměrech 50 krát 50 metrů více než šest hodin pod kontrolu,“ uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová.

Obrovské problémy způsobil i požár skládky u Roučkovic na Pacovsku, na jehož likvidaci se podílelo deset jednotek hasičů. „Pracovníci odboru životního prostředí museli informovat obyvatele dvou vesnic, aby neotvírali okna,“ přispěla dalším obrázkem o účincích větru mluvčí Musilová. U Herálce na Humpolecku způsobily požár spadlé dráty elektrického vedení. 

S větrem, ohněm a padajícími stromy a vedením bojují od sobotní noci hasiči v celém Libereckém kraji, kde dokonce v neděli doporučovali obyvatelům, aby příliš vycházeli z domu, nepohybovali se v blízkosti vzrostlých stromů a nechodili do lesa.

Máme desítky výjezdů k popadaným stromům, je jich tolik, že žádná přesná čísla zatím ani nemáme
mluvčí hasičů Libereckého kraje

„Máme desítky výjezdů k popadaným stromům, je jich tolik, že žádná přesná čísla zatím ani nemáme. Zároveň kvůli větru na řadě míst hoří, neboť požáry vznikly buď manipulací s ohněm ve volné přírodě anebo od pádu elektrického vedení,“ řekla Právu mluvčí Krajského hasičského záchranného sboru v Liberci Iva Michalíčková.

Hasiči v Jihomoravském kraji vyjížděli od rána ke 40 zásahům. Většinou odstraňovali spadlé větve, které blokovaly silnice. "Zvýšený počet zásahů máme hlášen ze všech částí kraje. Kromě spadených větví jsou to i lokální požáry travních porostů, které kvůli velkému suchu zapálí například nedopalek cigarety," dodal operační důstojník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám