Hlavní obsah

Středočeské nemocnice zavádějí kupóny na slevu za regulační poplatky

Právo, Radek Plavecký
Aktualizováno

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) představil slevové kupony, které nahradí původní dar kraje. Slevu mohou lidé uplatnit při placení regulačních poplatků ve středočeských nemocničních lékárnách v Benešově, Kladně, Kolíně, Příbrami a Mladé Boleslavi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Slevový kupon na recepty

Článek

„Kupony mají podobu šatního trhacího lístku, každá nemocnice bude mít vlastní kupony odlišené logem nemocnice a s vlastní číselnou řadou,“ popsala kupony mluvčí kraje Berill Mascheková.

Kraj s nemocnicemi se tak vyhýbají zákazu, který vydal jako předběžné opatření městský soud v Praze. Kraj na jeho základě nesmí vyplácet dar, kterým lidem kompenzoval zákonem nařízené regulační poplatky. „Stejný způsob slev zvolil i soukromý řetězec, který na nás podal žalobu. Proto se nebojíme dalších trestních oznámení v této souvislosti. Navíc jsou nemocnice akciovými společnostmi, takže jako obchodní firmy mají za úkol generovat zisk,“ hájil zavedení slev hejtman Rath.

Pokud přijde do lékárny pacient pro léky, na které bude doplatek nižší než 30 korun, pak se lékárník při výdeji léků zeptá, zda chce pacient využít nabízené slevy. Pokud ano, pak lékárník odtrhne část kuponu, jednu dá pacientovi, na druhou zapíše číslo receptu daného pacienta. Kraj předpokládá, že za měsíc vydá přes 70 tisíc takových kuponů.  

Rath sdělil novinářům, že krajské lékarny začnou poskytovat třicetikorunové slevy od 4. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám