Hlavní obsah

Češi z boje neutíkali, tvrdí šéf Vojenské policie

Právo, ČTK, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový náčelník Vojenské policie Vladimír Ložek se postavil za vojáky jednotky speciálních operací SOG. Část jednotky čelí nařčení, že dezertovala z boje, když minulý rok sloužila pod britským velením v afghánské provincii Hílmand. „Pokud došlo k nějakým pochybením, tak to bylo před realizací plánovaných akcí, při jejich plánování,“ hájil Ložek práci SOG v Afghánistánu.

Foto: ČTK

Nový náčelník Vojenské policie Vladimír Ložek přiznal na tiskové konferenci 23. dubna v Praze velmi špatné mezilidské vztahy uvnitř skupiny speciálních operací Vojenské policie SOG.

Článek

Podobně se v ČT vyjádřil i příslušník SOG z mise. „My jsme řekli, že na některé věci máme dostatečný počet sil a prostředky je provést. Na některé nemáme, a to ve fázi přípravy těchto operací. Ale v průběhu boje, že by někdo někoho nechal na holičkách někde ležet a odešel by, to popírám, to se nestalo.“

Deník MF Dnes ve středu uvedl, že vojáci opustili v boji své britské kolegy a včera publikoval informaci, že odstřelovači jednotky jednali na vlastní pěst ve snaze dosáhnout „zářezu na pažbě“, tedy bojového zásahu nepřítele. „Musím zcela odmítnout tato tvrzení a důrazně se proti nim ohradit,“ uvedl Ložek. Inspekce, kterou dříve vedl, prý tyto informace prověřovala a nenašla důkazy o pravdivosti tvrzení.

Britové si na Čechy nestěžovali

Na české vojáky si nestěžovali ani Britové. „Britská armáda nezaznamenala žádné obvinění českých jednotek. Jsme rádi, že jsou součástí mezinárodních sil sloužících v provincii Hílmand,“ uvedla Elizabeth Humphreysová z tiskového odboru britského ministerstva obrany.

Nicméně inspekce české ministryně obrany Vlasty Parkanové zjistila, že v jednotce v Afghánistánu panovaly nedobré mezilidské vztahy a vypjaté spory o to, jaký má SOG mandát. Jestli jako vojenští policisté mají pouze hlídat osoby a objekty, nebo jako speciální jednotky bojovat proti povstalcům. Šlo hlavně o dobu, kdy Čechům veleli Dánové.

Jednotka by podle Ložka neměla zaniknout, jak se o tom spekulovalo, změnit by se měly jenom mantinely možného nasazení, aby nemohlo znovu dojít k dvojímu výkladu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám