Hlavní obsah

Armáda chce z USA získat čtyři transportní letouny C-130 Hercules

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Resort obrany zvažuje získání čtyř transportních letounů C-130 Hercules z USA. V pátek to připustil náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové a její možný nástupce v čele resortu Martin Barták. Vedle herculesů bude vláda jednat i o výměně nepotřebných bitevníků L-159 za dopravní letoun Casa C-295M. Oba typy letadel mají nahradit dosluhující dvoumotorové Antonovy An-26.

Článek

"My bychom chtěli v co nejkratší době získat dva letuschopné herculesy, abychom mohli doplnit naši dopravní flotilu," vysvětlil Barták po pátečním jednání s americkým senátorem Carlem Levinem.

Barták také dodal, že už příští týden budou experti obou stran vyjasňovat potřebné technické údaje. "Musíme mít jistotu, že budeme mít zajištěny všechny technické náležitosti a výcvik. Nechceme dělat předčasné kroky," podotkl Barták. Doplnil, že dva letouny budou létat, další dva by zřejmě ČR získala jako zdroj náhradních dílů pro létající dvojici.

Lockheed Martin C-130 J Super Hercules

FOTO: Lockheed, Bez zdroje

Jednání o získání strojů souvisí se strategickým dialogem, který ČR a USA vedou od podpisu smluv o umístění amerického protiraketového radaru na českém území. Američané materiálně pomáhají například českým jednotkám v zahraničí, koncem roku by armáda měla převzít několik dalších terénních vozů humwee. [celá zpráva]

Nová verze transportního letadla C-130 Hercules v pražských Kbelích

FOTO: PRÁVO/Petr Hloušek

O možnosti pořízení strojů C-130 Hercules v rámci strategické spolupráce s USA hovořila už loni v září nynější ministryně obrany Vlasta Parkanová. Její kolegium navíc tento týden doporučilo Topolánkově vládě vyslovit ještě před jejím odchodem ze Strakovy akademie souhlas s akvizicí čtyř španělských dopravních letadel C-295M Casa od konsorcia EADS. [celá zpráva]

Foto: Reuters

C-130J Hercules

C-130J Hercules

FOTO: Handout, Reuters

Podle představ resortu by tak české dopravní letectvo poté, co v příštích letech skončí životnost dosluhujících ruských antonovů An-26 tvořily právě stroje C-295M a americké herculesy.

Lockheed C 130 Hercules

Čtyřmotorový Hercules je těžký taktický transportní letoun, který americké letectvo používá od konce padesátých let. Osvědčil se za války ve Vietnamu i v dalších konfliktech stejně jako při zásobování oblastí postižených humanitárními katastrofami.

Hercules je jedním z prvních strojů uplatňujících dnes už zavedenou podobu taktického transportního letounu. Díky hornoplošnému uspořádání má nízko položený široký trup zakončený nájezdovou rampou, což umožňuje přepravit objemný náklad a usnadňuje jeho nakládku a vykládku i svrhávání ze vzduchu. Mechanizace přímého křídla a výkonné turbohřídelové motory Allison T56-A-15 o výkonu 4300 koní každý zajišťují krátký vzlet i přistání.  

Lockheed typ vyvíjel od začátku padesátých let. První prototyp vzlétl v roce 1954. Sériové stroje C-130 s nosností 11 340 kg nebo 92 vojáků byly dodávány od roku 195. Další verze nabízely větší přepravní kapacitu, C-130H-30 s trupem prodlouženým o 4,57 metru unese 128 vojáků.

Nejnovější verzí je C-130J Super Hercules dodávaný od roku 2002. Stroje kromě amerického letectva užívá letectvo britské, australské, dánské, italské, norské a kanadské.

Specifikace C-130J:

  • Výrobce: Lockheed
  • Motory: čtyři Rolls Royce AE2100D3 o výkonu 4600 koní každý
  • Délka .34,37 m
  • Výška 11.81 m
  • Rozpětí:: 40,38 m
  • Dolet s nákladem 25 000 kg 5375 km
  • Maximální vzletová hmotnost 74 390 kg
  • Maximální náklad 21 770 lkg
  • Dostup 10 000 m s nákladem 45 000 kg
  • Maximální cestovní rychlost 660 km/h ve výši 6000 m
  • Délka startu a přistání 460 m

Průměrná cenu jednoho herculesu činí podle amerického námořnictvo 44 miliónů dolarů. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám