Hlavní obsah

Václav Havel dostal ocenění za vstup ČR do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý prezident Václav Havel a někdejší sociálnědemokratický premiér Miloš Zeman se podle předsedy vlády v demisi Mirka Topolánka (ODS) nejvíce zasloužili o vstup České republiky do Severoatlantické aliance. Třinácti vybraným osobnostem za jejich angažovanost při vstupu do NATO před deseti lety dnes slavnostně udělil Medaile Karla Kramáře.

Foto: Petr Horník, Právo

Mirek Topolánek předal Václavu Havlovi ocenění

Článek

Vstup do Severoatlantické aliance před deseti lety je pro Českou republiku významnější než o pět let pozdější přijetí mezi státy Evropské unie, řekl Topolánek na setkání se skupinou lidí, kteří se na vstupu země do aliance podíleli.

Havel podle Topolánka velice rychle pochopil, že Severoatlantická aliance má cenu i po pádu Varšavské smlouvy. "Ten krok zdaleka nebyl tak samozřejmý, jak se teď jeví. Naplnili jsme tím fakticky 17. listopad 1989," řekl.

Zeman pak podle Topolánka Českou republiku jako tehdejší premiér do NATO přivedl a dokázal těsně po vstupu do aliance prosadit ve vládě i vlastní straně rozhodnutí o zapojení ČR do řešení situace ve válkou zmítané Jugoslávii.

Topolánek tak vyzdvihl dva politiky, kteří patří k názorovým oponentům svých nástupců - prezidenta Václava Klause a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Předseda sociálních demokratů a podle mnohých i prezident Klaus se zasloužili o nynější pád Topolánkova kabinetu.

Havel připomněl, že prosadit myšlenku na rozšíření aliance bylo velmi složité, a to jak v ČR, tak i v zahraničí. "Nebyla to nikterak jednoduchá věc, abychom byli přijati," řekl. Tehdejší členové NATO prý byli opatrní a nové demokracie ve střední a východní Evropě neznali. Přijetí do NATO bylo podle něj velmi důležité i pro následující vstup do EU. "Evropská unie by se naším směrem vůbec nerozšiřovala nemít jištění aliancí, protože ona sama na nějakou obranu svých hodnot příliš zařízená není," uvedl.

Mezi oceněnými jsou vedle Havla a Zemana také například místopředseda končící vlády a někdejší velvyslanec v USA Alexandr Vondra, první velvyslanec ČR v NATO Jaroslav Šedivý či někdejší náčelník generálního štábu armády Jiří Šedivý. Medaile Karla Kramáře, která připomíná prvního předsedu československé vlády, je oceněním premiéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám