Hlavní obsah

Dvěma třetinám českých lesů hrozí velké požáry

Právo, Jakub Troníček

S přicházejícím jarem začínají nad českými lesy každoročně kroužit speciální monitorovací letadla, která hlídají případné vznikající lesní požáry. Letos ale vinou pochybení ministerstva zemědělství vzlétnou až v létě. Zhruba dvě třetiny lesů tak od dubna zůstanou bez dohledu.

Článek

Podle ředitelství Hasičského záchranného sboru jde přitom o vážný problém, z dlouhodobých statistik totiž vyplývá, že v dubnu je riziko lesních požárů vůbec nejvyšší.

„Pomoc letecké techniky při zjišťování a hašení požárů je neocenitelná, jde o velmi efektivní systém. Nezajištěním služby se zvýší riziko lesních požárů a omezí možnosti včasné a efektivní likvidace těchto požárů,“ řekl mluvčí hasičského vedení Petr Kopáček na adresu tzv. Letecké hasičské služby, kterou zajišťuje u soukromých firem právě ministerstvo zemědělství.

Nestihli vypsat výběrové řízení

Letos však úřad nestihl vypsat výběrové řízení a firma, která by měla lesy monitorovat, tak dosud není známa. „Při zadávání veřejné zakázky na realizaci této služby došlo ke zpoždění, které se promítne do termínu její aktivace v letošním roce,“ připustil i mluvčí ministerstva Petr Vorlíček s tím, že letadla by měla vzlétnout 1. července. Jak ke zpoždění došlo a zda za to nese někdo odpovědnost, odmítl mluvčí sdělit. Dodal jen, že minulý týden se ministerstvo dohodlo s policií, která tak bude od dubna pomocí své letecké techniky monitorovat alespoň třetinu území.

„Jde o Benešovsko, Blanensko, dolní a střední Polabí, Ždárské vrchy, střední Moravu a o Svitavsko. V této souvislosti je nutné upozornit vlastníky a uživatele lesů na zbytku území na povinnost zajistit hlídkování a ochranu lesů před požáry vlastními silami,“ řekl Vorlíček. Podle něho se tato povinnost vztahuje na vlastníky lesů s rozlohou větší než 50 hektarů.

Letecká hasičská služba funguje každoročně od jara do podzimu, podle Kopáčka letouny hlídkují nad lesy a oznamují hasičům případné požáry, hasí ze vzduchu a koordinují hasiče při zásahu na zemi. Kontrolní lety se zatím neprovádějí nad vojenskými újezdy a národními parky. „Chtěli bychom, aby služba fungovala i tam, ale ministerstva obrany a životního prostředí se dosud odmítala podílet na nákladech,“ uvedl Kopáček.

V posledních dvou letech zjistila služba během kontrolních letů patnáct lesních požárů, o rok dříve 32. Celkově zaznamenali hasiči loni 470 takových požárů, které způsobily škody za více než tři milióny, v roce 2007 bylo lesních požárů 805 a škody se přitom vyšplhaly zhruba na 16,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám