Hlavní obsah

Sněmovna dala šanci vládním opatřením proti krizi

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Jiří Mach

Poslanecká sněmovna v pátek na mimořádné schůzi podpořila v prvním čtení všechny tři předložené vládní protikrizové návrhy. Poslanci také schválili urychlené 20denní projednávání u příslušných sněmovních výborů. Ty se budou zabývat návrhem na zrychlení odpisů vybraného firemního majetku, slevami na sociálním pojištění pro zaměstnavatele a novelou insolvenčního zákona umožňující, aby podnik v platební neschopnosti vyplatil zpětně zaměstnancům tři měsíční mzdy.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva: Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), ministr vnitra Ivan Langer (ODS), premiér Mirek Topolánek (ODS) a šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Článek

Opatření prošla Sněmovnou hladce díky dohodě mezi koalicí a ČSSD. První z protikrizových opatření, které pochází z dílny Národní ekonomické rady vlády (NERV), by mělo být pouze dočasné. V nadcházejících 20 dnech se jím bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Zrychlené odpisy by měly platit na majetek pořízený od letošního 1. ledna do 30. června příštího roku. Měly by firmy přimět k tomu, aby více obměňovaly svůj majetek a podpořily poptávku.

Na návrhu urychlení firemních odpisů se vláda shodla s opoziční ČSSD, která ho také zařadila do svého programu na řešení krize.

Se slevami na sociálním pojištění může vláda u ČSSD narazit

Návrh zavádějící slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele, který poslanci předali k projednání sněmovnímu výboru pro sociální politiku, už ale vzbuzuje mezi socialisty odpor.

Návrh má zamezit propouštění především zaměstnanců s nízkými příjmy. Vláda návrh obhajuje tím, že by se díky tomu zabezpečilo padesát až sedmdesát tisíc pracovních míst. Opozice ale namítá, že 18 až 19 miliard korun, o než by měla státní pokladna v důsledku opatření přijít, by se měly využít například na valorizaci důchodů.

Skláři možná dostanou tříměsíční mzdu

Poslední z vládních návrhů, novela insolvenčního zákona, byla podpořena 125 poslanci ze 126 přítomných. Ta má umožnit, aby podnik v insolvenci vyplatil zpětně zaměstnancům tři měsíční mzdy i po vyhlášení insolvence. Tato předloha mimo jiné umožní vyplatit zpětně tři měsíční platy i tisícům sklářů ze skupiny Bohemia Crystalex Trading.

Přestože opozice s některými návrhy nesouhlasila, tentokrát je při prvním čtení nebrzdila. Zavázala ji k tomu dohoda mezi ní a vládou, v jejímž rámci koaliční poslanci v úterý pustili k projednání výborům protikrizové návrhy sociální demokracie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám