Hlavní obsah

Topolánek: Novou vládu může vést kdokoliv, pokud budou volby rychle

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabinet Mirka Topolánka nyní vládne v demisi. Premiér předpokládá, že on bude tím, kdo bude vést další vládu. Spekuluje se o tom, že do konce června, tedy do konce předsednictví EU, by zemi mohl řídit stávající kabinet s změnami, které schválí i ČSSD.

Foto: Archiv Právo, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek představil podmínky pro sestavení nové vlády. Například nutnost sehnat 101 hlasů bez přeběhlíků. Co těmto podmínkám říkáte?

Spousta lidí už to vyjádřila lépe než já. Jsou to podmínky nesplnitelné, hraje se jiná hra. Pokud prezident stanoví nesplnitelné podmínky, tak musí vědět, jaký je krok B. Můžeme pouze spekulovat o tom, že je to nakonec sestavení spíše nějaké hradní vlády, která nakonec třeba nezíská důvěru. Ale to je spekulace. Na jeho vyjádření mi nejvíce vadilo, že požadavkem 101 hlasů nevyloučil ty komunistické. Ale třeba to byl jenom omyl.

Pokud by vás prezident přece jenom pověřil sestavit nový kabinet, sháněl byste 101 podpisů?

Pokud se stane tato věc, tak si vezmu čas. Situace není stejná, jako když totéž řekl Grossovi. Tehdy uvedl, že nechce být Edvardem Benešem číslo dvě a dopustit vládu s komunisty. Dnes je situace taková, že nikdo nedokáže přinést 101 hlasů bez komunistů, aspoň to zatím tak vypadá. Proto požadavek na 101 hlasů v situaci, kdy většina stran deklaruje, že předčasné volby jsou jediné řešení, je nesmyslný. Paralela s minulým funkčním obdobím prostě nefunguje a pan prezident by to neměl předstírat.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek včera po schůzce s prezidentem prohlásil, že jeho strana předloží návrh ústavního zákona o zkrácení funkčního období Sněmovny, předčasné volby by podle něj mohly být do konce října. Byl byste pro takové řešení?

Pokud Jiří Paroubek takový zákon chce předložit, tak jej můžeme předložit spolu, protože my jej máme nachystaný. Senátní návrh, který řeší rozpuštění Sněmovny, ostatně leží v dolní komoře. Ten se dá použít jako určitý „vehikl“. Pokud bude shoda na termínu, mechanismus je připraven.

Nelze Klausovy podmínky vyložit také tak, že cílem je vznik velké koalice ODS a ČSSD nebo nějaké její formy, třeba skryté?

Zeptejte se pana prezidenta. Nebudu interpretovat jeho úmysly, které navíc nesdělil.

Byl byste pro takovou vládní konstelaci?

Nyní nebudu říkat žádné řešení. Stále opakuji totéž. Pokud bude zájem a ochota, dosloužíme české předsednictví, ale není to naše podmínka. Každopádně si myslíme, že musíme najít řešení, které nás přivede k předčasným volbám co nejdříve. To je vše, žádné jiné podmínky nemám.

Na stole je ovšem také návrh na vládu odborníků, můžeme ji nazvat také úřednickým kabinetem. Je to pro vás možné řešení?

Našel jsem si, to je takové pikantní, rozhovor s Václavem Klausem z roku 1997. Říká v něm, že platná česká ústava nezná pojmy jako úřednická vláda nebo vláda odborníků. Uvedl také, že by bylo tichým politickým převratem, pokud by taková vláda vládla do řádných voleb. Myslím si, že to je alfa a omega toho, co se teď bude dít. Pokud nastoupí kdokoliv, s jakýmkoliv mandátem, i vláda bez důvěry, a převede nás k volbám, které budou v prvním možném termínu dle ústavy, tak si myslím, že to je jediné možné řešení. Všechno ostatní je manipulace, pokus nějakým způsobem zasáhnout do politického dění.

Takže pro vás je nepřijatelná varianta, že by nakonec vznikla jakási „prezidentská“ vláda odborníků a ta by třeba v demisi vládla až do řádných voleb?

To je úplně nesmyslné. Václav Klaus by popřel sám sebe. Variant moc není, předpokládají dohodu dvou nejsilnějších subjektů minimálně na mechanismu, jak se přejde k předčasným volbám. Všechny varianty vládní konstelace by měly být s mandátem dokončit protikrizová opatření a přivést zemi k volbám ještě letos.

Jaké jsou vlastně ve vás pocity po úterním pádu vaší vlády?

Za prvé jsem to více méně očekával. Za druhé jsem neměl čas se nějak zásadně zamýšlet, až teprve ve středu mi začaly docházet některé poněkud děsivé konsekvence, které se týkají ČR, její ekonomiky, lidí, kteří tady bydlí. Když to abstrahuji od sebe, své vlády a podívám se na to jakoby zvěnčí, z nadhledu, tak mi to připadá jako děsivý krok. V tomto smyslu to podle mě začne docházet celé řadě lidí. Bohužel pozdě.

Jsem člověk, který okamžitě hledá řešení, okamžitě reaguje, který v situaci, kterou jiní nezvládají, tak začíná teprve fungovat. Nejsem panikář a určitě nejsem člověk, který by v dané chvíli myslel na sebe.

I když jsem na kolenou, tak pro některé soupeře nepříjemně vstávám a ještě stále se dožaduji dalších soubojů. Pokud mne ODS bude potřebovat a bude mě chtít, tak do toho půjdu znova.

Hovoříte v souvislosti s pádem vlády o děsivém kroku. Co to tedy znamená podle vás pro Českou republiku?

Je to období, které pokládám pro ČR za téměř nejsložitější. Daleko složitější, než byl sarajevský puč v roce 1997. Je nejsložitější od listopadu 1989. Je v nejméně vhodnou dobu, v zahraničněpolitické situaci, která to bude multiplikovat. Dopady mohou být i na širší region. Musím říct – síla.

Co bude dělat Mirek Topolánek pro to, aby ty dopady byly co nejmenší?

Můj úkol je, ať bude vládnout kdokoliv, ať už ta situace bude jakákoliv, eliminovat chaos, zabezpečit stabilitu, pokusit se z té situace najít nějaké východisko. Cítím se, řekl bych, jako ryba ve vodě. Jsou to situace, které jsem schopen zvládat. To, že jsem strašně unavený, je věc jiná. Kromě toho, co se aktuálně děje, musíme normálně fungovat. Musíme zabezpečovat chod administrativy, předsednictví. Je to strašně náročné a navíc to na vás nesmí být znát a nesmíte se nechat vytočit.

Je pro vás po úterku problém hovořit s Jiřím Paroubkem?

I přes předchozí zkušenosti s občasným nedodržováním dohod se nebráním tomu s ním jednat, protože politici jsou placeni za to, že mají povinnost se dohodnout. Překonám veškeré výhrady a budu s ním hovořit, protože na nás dvou a lidech kolem nás je, jestli z této situace vyjdeme s co nejmenšími ztrátami.

Jedním z motivů pro pád vlády bylo schválení Lisabonské smlouvy poslanci, aspoň to tak uvedl poslanec Jan Schwippel z ODS. Není teď, po pádu kabinetu, ohrožena ratifikace smlouvy v Senátu?

Řeknu to takto. Na pádu vlády měli zájem lidé, kterým vadilo, že ODS se nadechla a znovu dokonce vede v preferencích, což nikdo nečekal. Cílem bylo pokazit obraz ODS, vlády, úspěšné země vedoucí Evropu. Což mi připadalo strašně přízemní a velmi nás to jako zemi poškodilo. A pak jsou tu také lidé, kteří mají fakticky velmi protievropské myšlení, část z nich patří do ODS. Ti vidí svého mluvčího ve Václavu Klausovi. Celou svou rétoriku stavějí na odporu k Lisabonské smlouvě.

Vraťme se k otázce, nehrozí, že část ODS smlouvu v horní komoře potopí?

Ten střet je výrazný, ODS nikdy nemilovala tento dokument, i ti největší eurooptimisté k němu měli výhrady. Nicméně se domnívám, že pokud ustojím pozici v čele strany, tak budu plédovat pro to, abychom tento dokument Senátem propustili způsobem, který nás poškodí a rozdělí co nejméně.

Nepovažujete za paradoxní, že Václav Klaus, kterého vzývají poslanci, kteří hlasovali pro stop vaší vládě, je proti Lisabonské smlouvě, a Jiří Paroubek, jenž také přispěl k pádu kabinetu, má právě opačný názor a je pro smlouvu?

Ani v jednom případě to není úplně pravda. Václav Klaus, kromě toho, že si opravdu myslí, že je smlouva opravdu špatná, si z toho udělal určité mediální téma. Václav Havel měl téma lidská práva, Václav Klaus má klima a Lisabonskou smlouvu, když to řeknu jednoduše, ale nechci to karikovat. V případě Jiřího Paroubka si myslím, a to je ještě paradoxnější, že je mu Lisabonská smlouva úplně lhostejná. Voliči ČSSD si kvůli tomu, když se neschválí, nebudou rvát vlasy. On si z toho udělal určitý bič proti ODS, protože ví, že ji to rozděluje.

Hlavně se té situace po pádu kabinetu nesmíme bát. Bojím se dopadu na české občany, kteří s tím nemají nic společného a nezaslouží si to.

Může se stát, že již brzy nebudete premiérem a můžete se třeba objevit v opoziční roli. Jste na to připraven?

Takovou situaci znám. Poměrně dost dlouhou dobu jsem neměl ani senátorskou nebo poslaneckou funkci a řídil jsem stranu z Jánského vršku. Řekl bych velmi úspěšně, protože jsme vyhráli všechny volby, které vůbec v ČR probíhaly. Jde o to, jestli mi ODS dá důvěru, v takovém případě jsem přesvědčen, že přivedu stranu znovu k vítězným volbám.

Je také otázkou, jestli budu mít vnitřní sílu, integraci a motivaci k tomu, abych podstupoval souboje, které vám zanechávají šrámy na těle i na duši, které vás vnitřně destruují. Najít vnitřní motivaci je klíčové.

Jsem přesvědčen, že ODS má dobře našlápnuto pro příští volby, bez ohledu na to, jestli bude nebo nebude ve vládě. Hlavně se té situace po pádu kabinetu nesmíme bát. Bojím se dopadu na české občany, kteří s tím nemají nic společného a nezaslouží si to.

Nacházíme se v období globální ekonomické krize, která zasáhla i Česko. Do toho padla vláda....

My jsme prošli finanční krizí jako jedna ze tří zemí v rámci OECD, která nemusela dát ani korunu do bankovního sektoru. Mimo jiné proto, že se ČNB, vláda, chovaly velmi uměřeně a nevyvolaly žádnou paniku. Nás se finanční krize, a na tom trvám a nenechám to karikovat, vůbec nedotkla. To neznamená, že nás nemůže dostihnout sekundárně, terciárně. Děláme dobrá opatření ve správné chvíli, která jsou respektována. Tato práce je během několika minut při hlasování zničena.

Dnes nepřesvědčíme žádného investora na světě, že pád vlády nesouvisí s ekonomickou situací a nesouvisí jenom s jednáním opozice. Reakce jsou okamžité, změna kurzu, pád akcií, menší důvěra finančníků. To je něco tak strašného, že mi z toho jde mráz po zádech. Celou dobu se snažíme nebýt zařazeni k zemím, které jsou krizí velmi ohroženy. Jediným krokem se to stalo a je mi z toho k pláči.

Kromě krize je tady evropské předsednictví. Nemrzí vás, že bylo v půlce přerušeno nedůvěrou? Například Miloš Zeman právě tento fakt ve středu večer kritizoval.

To, že jsme jako malá země zvládali evropské předsednictví a významně zasahujeme od počátku do dění, tak to je v podstatě zničeno. Nikdo nám tu prestiž dlouhodobě nevrátí. To není problém v Mirkovi Topolánkovi, nechci být evropských komisařem, nechci jít dělat do Evropy politika, to není práce pro mě. Nikdo neměl připustit, že uděláme takovou destrukci systému. Zeman to řekl naprosto přesně. Nevyslovil sice slovo vlastizrada, to by byla velká nadsázka, ale jde o nedospělé rozhodnutí.

Pokud nebudou vyloučeni Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel z ODS, budete pro odebrání licence jejich místním sdružením ODS?

Kdybych o tom chtěl žertovat, tak ano, ale až do úrovně regionu. Oba dva jsou různí, ale svým způsobem nejsou standardní. Vlastimil Tlustý už dávno překročil jakoukoliv hranu, pro něho není cesty zpět. Ať řekne cokoliv, tak to nikdo nemůže brát vážně.

Jan Schwippel je, tak jak o něm píšou, introvertní, chytrý, problematický. Máme na celou řadu věcí totožné názory, má daleko hlubší znalosti o zahraniční politice než celá řada lidí. Nakonec se ale takto rozhodl, já to rozhodnutí respektuji. To, že nakonec svým způsobem vládu položil, je paradoxní, protože jej nepokládám za levičáka. Vláda byla kritizovaná zprava i zleva. Zleva to bylo pochopitelné, zprava to nebylo úplně korektní.

Když už jsme u rebelů. Jaký je váš názor na Věru Jakubkovou a Olgu Zubovou, které také poskytly svůj hlas pro pád vlády?

Nechci se k jejich osobám vyjadřovat, to by nebylo přes média korektní. Domnívám se, že ony situaci využily k tomu, aby zviditelnily nový politický subjekt.

Před hlasováním o nedůvěře jste se sešel s majitelem reklamní agentury Médea Jaromírem Soukupem, který je zároveň v předsednictvu onoho nového subjektu – Demokratické strany zelených (DSZ). Jeho verze schůzky se již v médiích objevila, co k tomu řeknete vy?

Při odchodu Dany Kuchtové z ministerstva jsem prohlásil, že člověk z byznysu s takovou pověstí, jakou má pan Soukup, nemůže rozdělovat strukturální fondy za desítky miliard. A to je věc, kterou mi nikdy neodpustí. On tvrdí, že to není pravda, a já to respektuji. Soukup je v tuto chvíli v předsednictvu nové strany. Pokládal jsem jednat s děvčaty, při tom, jaké požadavky vznášela, za kontraproduktivní. Není problém se na pana Soukupa kontaktovat, pozval jsem jej na jednání, na kterém jsem se zeptal, zda je vázán dohodou s někým jiným. Odpověděl, že ne. Druhá otázka zněla, o co mu tedy jde. Říkal, že povede stranu do voleb, tak jako před tím Stranu zelených.

Co jste panu Soukupovi nabídl?

Nabídl jsem mu normální institucionalizovanou dohodu mezi ODS a DSZ o podmínkách tolerance této vlády. Což bylo natolik standardní, že mi připadá, že kdo se nad tím podivuje, tak o politice nic neví. Řekli jsme si OK, ráno si k tomu sedneme, přes noc budeme návrh zvažovat.

Proč nakonec nedošlo k dohodě se Soukupem, která by „přihrála“ při nedůvěře na vaši stranu Zubovou a Jakubkovou?

V úterý ráno jsme se sešli a Věra Jakubková chtěla, abych spojil hlasování o důvěře vlády se zákazem pátečních jízd kamiónů. V situaci, kdy je fakticky nemožné, aby kabinet dostal důvěru 101 hlasů. Připomínám, že poslanec Kvapil je těžce nemocen, poslanec Hink velmi těžce zraněn po havárii. Řekl jsem, že to pokládám za nesmysl s vědomím, že fakticky pro zákaz jízdy kamiónů v pátek je ve Sněmovně šest poslanců. Tento požadavek ukončil veškeré diskuse o dohodě. Není to tak, že bych požadavek odmítl, on byl nerealizovatelný. Neslibuji něco, co nemohu splnit.

Co říkáte tomu, že sotva padla vláda, ČSSD svolává na příští týden mimořádnou schůzi, kde chce zrušit zdravotnické poplatky, schválit vlastní protikrizové návrhy a zakázat privatizaci Letiště Praha?

Oni se trochu chovají jako Jára Cimrman, který svou činností zahltil sám sebe. Zrušení poplatků v situaci, kdy už nám teď osm miliard ve zdravotním systému chybí a po zrušení by chybělo dalších deset, mi přijde jako zločinný krok. Navíc v situaci, kdy se snažíme, aby nedošlo ke zhoršování kvality zdravotní péče.

V případě Letiště Praha je skutečně možné, že zákaz jeho privatizace ve Sněmovně projde. Jak na to zareagujete?

I kdyby se to stokrát zakázalo, tak musíme v nastoupeném procesu pokračovat. Nebudu riskovat žádné arbitráže. Spousta firem už nainvestovala velké peníze do přípravy materiálů a finančních analýz. Ten tendr je zajímavý pro celou řadu finančních investorů i operátorů v celém světě. Naopak jim dává možnost peníze, které mají a které se bojí vydat na nejisté projekty, alokovat do jistého projektu. Protože letiště je jistý projekt. Takže vůbec nehrozí, že bychom dostali méně peněz než kdykoliv před krizí. Možná že naopak, to nikdo neví, to se ukáže, až se otevřou obálky. Akorát neprovedeme to konečné rozhodnutí a necháme to na nějakou legitimní novou politickou reprezentaci, která dostane mandát.

Neobáváte se, že na mimořádné schůzi projdou některá protikrizová opatření ČSSD, mezi nimiž je třeba třináctý důchod nebo zvýšení daní pro lidi s příjmem na 1,2 miliónu korun?

Veřejnost, odborníci a mezinárodní experti se shodují v tom, že vládní protikrizové návrhy jsou vyvážené. Část z nich má dokonce odvahu říkat, že některé od ČSSD jsou spíše kontraproduktivní. Nevím, co z toho může projít, vláda nyní většinu nemá.

Snažím se spoléhat na to, že přesto, že měl někdo tendenci shodit vládu, tak neztratil úplně rozum, a že projdou naše návrhy a z těch levicových co nejméně. Protože další zadlužování země téměř vylučuje v nejbližším čase například přijetí eura. To by museli sociální demokraté rezignovat na svoji velkou prioritu, a to nemám pocit, že by byli ochotni připustit. Připadá mi to v dané chvíli jako hašení požáru benzínem.

.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám