Hlavní obsah

Volby do Evropského parlamentu by vyhrála ODS, uvádí CVVM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Červnové volby do Evropského parlamentu (EP) by vyhrála ODS. Uvádí to březnový průzkum stranických preferencí agentury CVVM. ODS by získala 31 procento hlasů. Druhá by těsně skončila ČSSD se ziskem 29 procent hlasů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Třetí by skončili komunisté, volilo by je 12,5 procenta lidí. Následují zelení se ziskem 6,5 procenta a lidovci s rovnými pěti procenty.

Voleb by se podle průzkumu zúčastnilo 49 procent občanů. Patnáct procent lidí odpovědělo, že neví, zda k volbám půjdou. Přes tyto údaje však lze na základě zkušeností z minulých voleb usuzovat, že evropských voleb se reálně zúčastní zřejmě méně oprávněných voličů, uvedla CVVM.

Třicent procent dotázaných, kteří půjdou volit, se bude při rozhodování řídit stranickou příslušností kandidáta. Dvacet osm procent občanů se bude rozhodovat dle konkrétních osob, jejich pověsti a vystupování bez ohledu na stranickou příslušnost.

Kdyby se v březnu volilo do Sněmovny, vyhrála by podle průzkumu CVVM z minulého týdne ČSSD, kterou by volilo 36 procent lidí, druhá by byla ODS s podporou 31,5 procenta, třetí by skončili komunisté s 16 procenty. Zelené by do Sněmovny volilo sedm a lidovce pět procent lidí [celá zpráva].

Minulé volby do EP se konaly 11. a 12. června 2004. Při souboji o 24 křesel, které jsou vyčleněny v EP pro Českou republiku, vyhrála ODS s devíti mandáty. Druzí skončili komunisté s šesti mandáty, následováni SNK sdružením Nezávislých a Evropských demokratů se třemi křesly. Dvě tehdejší vládnoucí strany KDU-ČSL a ČSSD získaly dva mandáty, stejně jako Nezávislí. Hlasování se zúčastnilo 28,32 procent voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám