Hlavní obsah

Zima se v týdnu nevzdá, prohraje až o víkendu

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože jaro již oficiálně začalo, zima se stále nevzdává. Především na horách by měla napadnout další sněhová nadílka, začátkem týdne bude foukat ostrý vítr a budou se tvořit sněhové jazyky. Oteplí se až o víkendu, bude okolo deseti stupňů.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Článek

„V pondělí v horských oblastech vydatně sněží, zejména v Jeseníkách, Beskydech a Krušných Horách, a vítr tam dosahuje intenzity kolem 90 kilometrů v hodině, především bychom chtěli upozornit na tvorbu sněhových jazyků,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že po celý den bude převážně zataženo se silným sněžením na horách. Do úterního rána by mohlo napadnout až 40 centimetrů čerstvého sněhu, přičemž v nížinách by mělo pršet.

V těchto oblastech v pondělí ráno dosahoval vítr intenzity 70 kilometrů v hodině, který by měl v průběhu dne postupně sílit a ve vyšších polohách by mohl dosáhnout až intenzity vichřice, tedy až 110 kilometrů v hodině. Teploty se přitom pohybují kolem pěti až devíti stupňů Celsia, vítr je však sráží o dva až tři stupně níže.

Kvůli studené vlně od severu se očekává v úterý další ochlazení, po většině republiky bude oblačno až zataženo se sněhovými přeháňkami, pouze v nížinách by to mohly být srážky převážně smíšené. Teploty budou mezi jedním až minus třemi stupni Celsia.

O víkendu až deset stupňů Celsia

Nejchladnějším dnem týdne by ale měla být až středa, kdy sněžení neustane a teploty by mohly ráno klesnout na minus dva až minus šest stupňů Celsia, přes den dosáhnou jednoho až pěti stupňů. Vítr by se měl však postupně mírnit.

Ve čtvrtek a pátek bude stále oblačno až zataženo, sněhové přeháňky jen od vyšších poloh, v nížinách by mohlo střídavě pršet, denní teploty by se mohly vyšplhat na dva až sedm stupňů Celsia.

„Dobré zprávy máme na víkend, protože by se u nás mělo výrazně oteplit, teploty by mohly vystoupat až na deset stupňů. Ale tento pracovní týden na to, že je první jarní, si užijeme ještě v zimním hávu,“ dodala Honsová.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám