Hlavní obsah

Státní maturity mají stát 480 miliónů a je kolem nich dusno

Právo, Marek Přibil
PRAHA

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) se ve čtvrtek opřel do šéfa školského výboru Sněmovny Waltra Bartoše (ODS), který ve středu tvrdě kritizoval stav přípravy státní maturity. Liška tvrdí, že se Bartoš kvůli svým zájmům snaží vyvolávat paniku. Kolem státních maturit, které se připravují už od roku 1997, je tak čím dál větší dusno, jež se přesouvá do osobního napadání politiků.

Foto: Právo

Nejhlasitějším kritikem přípravy státních maturit je šéf Školského výboru Sněmovny Walter Bartoš.

Článek

Podle poslanců napříč politickým spektrem hrozí, že jednotné maturity příští rok nebudou. Nejhlasitější kritik stavu přípravy Bartoš nenechal nit suchou především na Martinu Machovi (SZ), novém šéfovi Cermatu – organizaci při ministerstvu, jež maturity od roku 1997 chystá.

Liška, který nedávno odvolal z postu šéfa Cermatu Pavla Zeleného, ve čtvrtek zdůraznil: „Pokud se někdo kvůli svým zájmům snaží vyvolávat paniku, je to jeho věc. Já říkám, že to nejpodstatnější pro zdárný průběh státní maturity je připraveno.“

Podle informací Práva se ministr domnívá, že kritika ze strany Bartoše byla osobní mstou kvůli odvolání Zeleného. Toho dosadila do funkce ODS.

Nabídka by přišla stát na půl miliardy

Příprava státních maturit vyšla od roku 1997 na více než čtvrt miliardy korun. Její nynější příprava by měla vyjít na 480 miliónů korun a potom na 165 miliónů každý rok na provoz. Bartoš kritizoval, že ministerstvo zatím nemá maturity logisticky zajištěny.

Liška uvedl, že o těchto problémech ví. „Právě proto také nedávno vyměnil vedení Cermatu,“ sdělila mluvčí resortu Kateřina Böhmová. Podle ní Martin Mach po svém nástupu do funkce zrušil řadu předražených a neprůhledných zakázek na dodavatele služeb s vysvětlením, že ministerstvo školství a jím řízené organizace je zajistí svépomocí a levněji.

„Když vezmu jako příklad digitalizaci na každé škole, tak tam byla ve výběrovém řízení jediná nabídka, předražená minimálně o 50 procent. Stát by přišla na půl miliardy. Raději jsem výběrové řízení zrušil,“ vysvětlil Mach.

Digitalizační pracoviště mělo na každé škole například zpracovávat záznamové maturitní archy do digitální podoby. „Kromě toho by se to drahé zařízení používalo jen jednou za rok, protože projekt bývalého vedení Cermatu nepočítal s jeho využitím při jiné příležitosti než při samotné maturitě,“ vysvětlil současný ředitel.

Šojdrová chce pomoci

Bartoš se domáhal i předložení smluv s dodavateli, což Mach odmítl. Podivné je, že na webových stránkách Cermatu již déle než měsíc nejde spustit sekce Veřejné zakázky. „Tady nejde o děti či o vzdělanost. V tom se točí neuvěřitelné peníze a samozřejmě určité skupiny lidí se o ně perou,“ poznamenal pro Právo politik, který si nepřál být jmenován, s tím, že ho velmi trápí, že jsou vlastně využívány k těmto obchodům děti.

Obavy z realizace maturit má i lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Ve čtvrtek připustila, že jednotnou státní maturitu mohou ohrozit některé chyby úředníků. „Nová státní maturita má moji plnou podporu. Ministerstvu školství jsem proto na středečním jednání sněmovního výboru nabídla svou pomoc,“ zdůraznila však.

Reklama

Výběr článků

Načítám