Hlavní obsah

Kocáb bude týden bydlet v Chomutově s neplatiči

Právo, Novinky, ČTK, Michal Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ) přijme nabídku chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS) a nastěhuje se na týden do místního panelového domu s neplatiči. Oznámil to na čtvrteční tiskové konferenci na úřadu vlády.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb se svou mluvčí Lejlou Abbasovou

Článek

Podle ministra je třeba vyřešit jen technické otázky – najít volné místo v diáři, zajistit přístup k internetu a přesunout s sebou část týmu.

"Nejdříve jsem řekl ne, ale později jsem změnil názor, když jsem viděl, že by na tom lidem záleželo,“ oznámil Kocáb.

"Řekl jsem si dobře, já se tam tedy vypravím, ale musím najít nějakou možnost. Podívám se do kalendáře, uvidím, kdy by to bylo možné a domluvím se na podmínkách, aby během doby, kdy bych tam byl, mohl dál pokračovat v práci. To je celé,“ vysvětlil ministr. „Jenom technická otázka, jak a kdy,“ dodal.

Odnímání dávek v Chomutově je nezákonné, míní Kocáb

Kocáb ve čtvrtek zopakoval, že odnímání peněz dlužníkům v Chomutově přímo při výplatě sociálních dávek je nezákonné.

Vyzval starostku Řápkovou, aby, když volá po dodržování zákona, sama jeho literu ctila. Kocáb vychází z analýzy ombudsmana Otakara Motejla. Ombudsman podal ministerstvu spravedlnosti podnět k výkonu státního dohledu nad činností soudního exekutora.

Kocáb uznává, že najít východisko ze situace je pro starostku obtížné, nicméně by při tom měla postupovat v souladu se zákonem.

"Není pochyb o tom, že dávky pomoci v hmotné nouzi exekuci nepodléhají. Na tom nic nemění ani skutečnost, že po okamžiku výplaty dávek dochází k jejich zabavení takzvaným prodejem movitých věcí, za které se považují i hotové peníze. Pokud totiž není pochyb o tom, že takové peníze pocházejí z dávek, ochrana dávek trvá," stojí ve stanovisku ombudsmana, které Kocáb rozdal novinářům. 

Město však kritiku odmítá, za zákonný označili postup Chomutova i někteří právníci.

Dávky za dlužníky vybírají jejich právníci s plnou mocí

Jiní právníci se zase snaží dlužníkům pomoci. S plnou mocí od svého klienta přišel například v pondělí vyzvednout jeho dávku právník David Valouch. Exekutor totiž podle něj nemůže podle zákona advokátovi s plnou mocí peníze dlužníka sebrat, nesmí totiž provést osobní prohlídku třetí osoby. Vzhledem k absenci exekutora však Valouch plnou moc neuplatnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám