Hlavní obsah

Je třeba zvýšit dohled nad finančním trhem, shodly se špičky EU

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN
Aktualizováno

Premiér a šéf Rady EU Mirek Topolánek (ODS) v neděli zamířil na setkání špiček Evropy do Berlína. Politici zde ladili postoje před summitem G20. Dohodli se na nutnosti dohledu nad finančními institucemi a postavili se proti daňovým rájům. Šéf českého kabinetu schůzky využil k setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a hovořil s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Český premiér Mirek Topolánek, britský premiér Gordon Brown a německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně.

Článek

Premiér se nejprve sešel s prezidentem Evropské centrální banky Jeanem-Claudem Trichetem. Řešili spolu problém obnovení vzájemné důvěry bank a podnikatelů, Topolánek se postavil proti dalšímu zvyšování dluhu.

S Merkelovou se premiér dopoledne sešel v sídle jejího úřadu. Probírali proces ratifikace Lisabonské smlouvy, shodli se na podpoře vstupu Černé Hory do EU. Dalším tématem byl plán poskytnutí pěti miliard eur z unijního rozpočtu jako okamžitou pomoc pro oblast infrastruktury a energetiky.

Podle Topolánka musí projekty respektovat finanční vyváženost, skutečně zvýšit energetickou bezpečnost EU a být spravedlivě geograficky rozloženy. S tím německá kancléřka souhlasila, dodala, že unijní pomoc by neměla nahrazovat očekávané investice ze soukromého sektoru.

Globální dohled, boj proti daňovým rájům

Evropské politiky do Berlína svolala právě Merkelová. Klíčovým tématem setkání ve městě nad Sprévou byla ekonomická krize a příprava na summit G20, který se koná 2. dubna v Londýně.

Evropští politici se dohodli na tom, že je třeba posílit globální dozor nad finančním trhem, posvítit si na daňové ráje nebo třeba zabránit vysokým odměnám pro manažery. Postavili se také proti protekcionismu.

Na tiskové konferenci po jednání jako první hovořil šéf Rady EU Topolánek. "Jsem velmi spokojen s tímto jednáním, protože jsme byli velmi schopni problémy otevřeně diskutovat ,“ uvedl a poděkoval hostitelce, kancléřce Merkelové.

Ta prezentovala výsledek jednání. Uvedla, že je třeba vytvořit instituci, která by měla provádět globální dohled nad finančním trhem, včetně hedgeových fondů. Politici se dohodli také na postupu proti daňovým rájům.

Brown: Je nutný celosvětový "New Deal"

Britský premiér Gordon Brown prohlásil, že je nutná celosvětová dohoda, "celosvětový New Deal“. Francouzský prezident Sarkozy řekl, že kromě regulace jsou také nutné sankce. "Regulace bez sankcí, to bylo nemohlo fungovat,“ řekl. "Jsem vděčný, že ve společném komuniké říkáme, že nechceme žádné daňové ráje,“ doplnil.

"Budeme potřebovat nový finanční systém, který bude solidní a transparentní. Je potřeba mít nový světový hospodářský řád, který bude trvale udržitelný,“ prohlásil pak španělský premiér José Luis Zapatero. Hospodářský systém by podle něj měl být šetrný k životnímu prostředí, měl by "pracovat zeleně“. Kromě odstranění daňových rájů hovořil o tom, že je nutné zabránit vysokým prémiím manažerů.

Sarkozy souhlasí "s Mirkem"

K avizovanému bilaterálnímu jednání Topolánka se Sarkozym nakonec z časových důvodů nedošlo, to ale neznamená, že se politici nesetkali. Český premiér totiž s francouzským prezidentem neformálně hovořil v rámci berlínské schůzky evropských politických špiček.

Jak Topolánek informoval české novináře, se Sarkozym se dohodli, že si zatelefonují a sejdou se pravděpodobně před mimořádným summitem v Bruselu, který se koná příští neděli. "Abychom utnuli mediální spekulace,“ doplnil Topolánek.

Na tiskové konferenci pak oba politici odmítli, že by mezi nimi byla roztržka kvůli podpoře automobilového průmyslu. Topolánek to označil za mediální spekulaci, země EU podle něj příští týden různé formy podpory automobilového průmyslu prodiskutují. "Souhlasím s tím, co řekl Mirek,“ řekl pak Sarkozy.

Do Berlína s premiérem odletěl lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek. Také příští neděli čeká Topolánka pracovní program. Zúčastní se, stejně jako šéf Evropské komise José Barroso, v Bruselu setkání šéfů států a vlád střední a východní Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám