Hlavní obsah

Bude-li rozpuštěna Dělnická strana, měla by se zakázat i ČSSD, tvrdí Vandas

– KARLOVY VARY
Právo, Rudolf Voleman

Krajně pravicová Dělnická strana (DS), na kterou podala vláda k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) v Brně návrh na rozpuštění, se chce ucházet o přízeň voličů v jarních volbách do evropského parlamentu bez ohledu na to, zda ji soud zruší či nikoliv. Pokud soud vládnímu návrhu vyhoví a stranu rozpustí, chce DS kandidovat pod hlavičkou jiné politické strany. Argumenty pro rozpuštění nejsou podle předsedy strany Tomáše Vandase validní.

Článek

„Máme obavy, že zvítězí směšné argumenty vlády a my budeme vyřazeni z politické soutěže,“ uvedl. Podle Vandase jsou argumenty vlády pro zrušení DS absurdní. „Podle stejné logiky by měla být zakázána sociální demokracie, v které David Rath velebil sociální politiku Adolfa Hitlera,“ tvrdil Vandas, podle něhož má DS názory, které „nejdou s dobou“ a jsou označovány za xenofobní.

DS chce podle Vandase změnit režim a nastolit národní socialismus. „Nikoliv násilnou volbou, ale demokratickou volbou,“ dodal. V každém případě chce jít i do voleb do Evropského parlamentu.

„Pokud nejvyšší správní soud Dělnickou stranu zruší, tak my stejně budeme v evropských volbách kandidovat,“ uvedl Vandas a pokračoval: „My se nepřestaneme zabývat politikou. Kandidovat budeme pod jinou politickou stranou,“ uvedl s tím, že vedení strany zvažuje nyní různé alternativy, ale nechce do rozhodnutí soudu nic podrobnějšího zveřejňovat. „Do čtrnácti dnů po rozhodnutí soudu předstoupíme před veřejnost a oznámíme další postup,“ dodal.

DS už má jasno o prvních třech jménech na kandidátce do evropských voleb, kterým jako jednička vévodí právě Vandas. „Bylo by krásné, kdybychom v evropských volbách získali mandáty, ale jako reálný považuji výsledek mezi 2 a 3%,“ uvedl Vandas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám