Hlavní obsah

Češi stále tloustnou, každý třetí dospělý má nadváhu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý třetí dospělý Čech se potýká s nadváhou, každý pátý trpí obezitou. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK mezi 2000 respondenty, který se uskutečnil v závěru loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

 „S nadváhou i obezitou se potýká výrazně více mužů než žen,“ řekl ve čtvrtek Jan Lajka z uvedené agentury.

Přebytečné kilogramy trápí 64 procent českých mužů a 49 procent žen. Z uvedeného čísla mužů 41 procent má nadváhu a 23 procent je obézních, u žen 28 procent má nadváhu a 21 procent je obézních.

„Od posledního stejného výzkumu z roku 2005 vzrostl počet Čechů s obezitou v průměru o pět procent, zatímco procento s nadváhou zůstalo stejné,“ řekl Lajka. Výsledky šetření také ukázaly, že muži ztloustnou kolem třicítky a ženy výrazně přiberou kolem 40 let a pak 60 let.

Do 30 let má nadváhu nebo obezitu jen třetina dospělé populace, nad 50 let již tři čtvrtiny populace. „Každým rokem života přibere průměrný dospělý člověk zhruba čtvrt kilogramu,“ tvrdí Lajka.

Jsme třináctí v EU

Odborníci srovnali loňský výzkum s evropskými daty a zjistili, že v rámci Evropské unie jsme co do nadváhy a obezity jak u mužů, tak u žen shodně na třináctém místě. Dřívější statistiky ale ukazovaly, že jsme v obezitě dokonce druzí v Evropě.

„V Evropské unii neexistuje jednotná metodika porovnání nadváhy a obezity populace. Dřívější výzkumy navíc nebyly přesné a ani ty současné nejsou srovnatelné. Proto druhé ani třinácté místo nelze brát za přesný ukazatel,“ vysvětlil Lajka. Dodal ale, že 2. místo se tehdy týkalo pouze obezity, ale 13. místo se týká jak obezity, tak nadváhy. „Pokud mají ostatní národy mnoho lidí s nadváhou a málo obézních, data nemusí být ve sporu.“

Obezita vede k vážným nemocem

Přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí, uvedl, že obezitu provází mnoho komplikací.

„Obezita je vážná nemoc. Občané ji ale jako nemoc nechápou a to je vážná chyba. Vede k infarktu, mozkové mrtvici, cukrovce, vysokému krevnímu tlaku a k rakovinovým nádorům, zejména zažívacího traktu a ledvin,“ uvedl odborník. Dodal, že kdo má obezitu třetího stupně, tedy tu nejvyšší, většinou se nedožije ani 60 let.

Národní rada nefunguje

Přestože stát už před pěti lety přijal národní plán boje proti obezitě a vznikla k tomu národní rada, v poslední době nefunguje. Stát, jak tvrdí odborníci, tak vlastně málo dělá pro to, aby populace netloustla a více se hýbala. „Hlavní ale je uvědomit si v rodině, že obezita je nezdravá. Čekat na to, až dítě s nadváhou takříkajíc z toho vyroste, je nereálné,“ upozornil profesor Svačina. Přimlouvá se za to, se sportem začít již v mládí. A stejně tak se zdravou výživou.

To potvrdil i výzkum. Odhalil, že dvě třetiny z těch, kteří v mládí pravidelně sportovali, sportují i nadále. Naproti tomu jen dvě procenta lidí, kteří v mládí nesportovali, nyní sportují. Podle profesora Svačiny výzkum ukázal, že nehubnou ani tzv. pejskaři, kteří chodí venčit své mazlíčky, naproti tomu ten, kdo má kolo a pravidelně na něm jezdí, nepřibírá.

I nízkotučná jídla jsou dobrá

Doktor Martin Matoulek z uvedené kliniky tvrdí, že lidé mají rádi tučná jídla i proto, že lépe chutnají. Je to vidět na příkladu sýrů. „Ale i kaloricky nízkotučná jídla se dají zajímavě chuťově připravit třeba za podpory koření.“

Oba lékaři shodně tvrdí, že je lepší jíst víckrát denně menší porce než jednou denně se takříkajíc nadlábnout. Důležitý podle nich je také celkový kalorický příjem za den a nehraje už tolik roli, když jíme i po 17. hodině. Dvě hodiny před spaním bychom ale jíst už neměli.

Reklama

Související témata:

Související články

Obezita se dá chytit stejně jako chřipka

Nakazit se virem, který působí obezitu, je podle amerických lékařů nejen možné, ale není to ani nic výjimečného. Virus se přenáší kýcháním, kašláním nebo...

Hubnout můžete i ve spánku

Udeřil nový rok a mnozí z nás zkoušejí nejrůznější diety nebo metody, jak shodit přebytečná kila. Hubnutí ve spánku mě zaujalo. Čekal jsem, že bude stejnou...

Výběr článků

Načítám