Hlavní obsah

ČSSD podepsala s ODS koalici v Jihočeském kraji

– ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeský kraj povede v příštích čtyřech letech velká koalice složená ze sociálních a občanských demokratů. Zástupci obou stran podepsali koaliční smlouvu ve středu v Českých Budějovicích. V jedenáctičlenné krajské radě bude mít ČSSD, která volby v kraji vyhrála, sedm zástupců včetně hejtmana. ODS, jež byla druhou nejsilnější stranou ve volbách, získá čtyři křesla. Do opozice jdou komunisté a lidovci.

Foto: Veis David, ČTK

Vyjednavání o dohodě v Českých Budějovicích na koalici mezi ČSSD a ODS. Zleva Jiří Zimola, Jaromír Slíva (oba z ČSSD), Jan Zahradník a Martin Kuba (oba z ODS).

Článek

Do čela kraje ČSSD nominovala svého volebního lídra Jiřího Zimolu, sedmatřicetiletého starostu Nové Bystřice na Jindřichohradecku a dosavadního krajského zastupitele. Jeho prvním náměstkem by se měl stát občanský demokrat, pětatřicetiletý lékař Martin Kuba z Českých Budějovic, který byl v úterý zvolen i novým předsedou regionálního sdružení ODS.

Dosavadní hejtman Jan Zahradník nekandidoval na žádnou pozici

Dosavadní hejtman Jan Zahradník (ODS) v krajské radě není, už minulý týden se rozhodl, že se v ní nebude ucházet o žádnou pozici. Ustavující zasedání zastupitelstva Jihočeského kraje, které zvolí hejtmana, jeho náměstky a další členy krajské rady, se koná 24. listopadu od 10:00.

Vítězná ČSSD na jihu Čech jednala po volbách se všemi čtyřmi stranami, které získaly mandáty v krajském zastupitelstvu. Účast v koalici pak nabídla ODS i lidovcům, ti ale nakonec během složitých povolebních vyjednávání vypadli ze hry a poprvé za osm let se nebudou podílet na vedení kraje.

Sociální a občanští demokraté dají v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu dohromady 41 hlasů. Společně vládli Jihočeskému kraji už v letech 2000 až 2004, tehdy ještě se čtyřkoalicí.

V krajských volbách na jihu Čech zvítězila ČSSD před ODS, KSČM a lidovci. Sociální demokraté získali v zastupitelstvu kraje 22, ODS 19, komunisté deset a lidovci čtyři křesla

Reklama

Související články

ČSSD chce na jihu Čech sestavit koalici s ODS

Jihočeskému kraji bude nejspíš příští čtyři roky vládnout velká koalice ČSSD a ODS. Odhlasovali to ve středu členové klubu zastupitelů ČSSD, řekl volební lídr...

Výběr článků

Načítám