Hlavní obsah

VIDEO: Topolánek vyzval Tlustého k rezignaci kvůli kauze vydírání Zubové

– TEPLICE • Aktualizováno
Právo, Novinky, fia, znk, ada

Premiér Mirek Topolánek (ODS) vyzval poslance své strany Vlastimila Tlustého k odchodu ze Sněmovny. Na sjezdu Strany zelených ho v emotivním projevu označil za původce kauzy údajného vydírání poslankyně SZ Olgy Zubové. Tlustý to odmítl a ke složení mandátu se nechystá.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek při emotivním projevu na sjezdu Strany zelených.

Článek

"Je vůbec možné používat v politice takové praktiky, jako používá pan poslanec Tlustý? Já tvrdím, že nikoliv, ten člověk musí opustit Poslaneckou sněmovnu!" hřímal Topolánek.

Tlustý podle Topolánka odstartoval kauzu přípravy politického vydírání Zubové, která je šéfkou Republikové rady zelených. Poslanec ODS Jana Morava měl v úmyslu přinutit rebelující poslankyni k poslušnosti přes sledování a fotografie její třiadvacetileté dcery.

Morava je spíš oběť, míní Topolánek

Premiér přiblížil podrobnosti z připravovaného dokumentu televize Nova, v němž Tlustý ve spolupráci s reportérem Jankem Kroupou zinscenoval vlastní kompromitující fotografie, které pak byly nabízeny různým politikům a lobbistům, kteří materiály odmítli.

"Dál kolují, až narazí na mladého poslance Moravu, který ve smutné hře hraje roli spíš oběti, aniž bych ho chtěl omlouvat. Ten začal materiály také nabízet. Nevím, co ho vedlo k tomu, aby dělal hru, kterou odsuzuji ze všeho nejvíc. Zneužívání dětí a rodinných příslušníků pro politické hry," řekl Topolánek a dodal: "Vůbec si nedovedu představit, že by tohle mohlo zůstat bez potrestání," načež sklidil potlesk celého sálu.

:. Premiér Mirek Topolánek při emotivním projevu na sjezdu Strany zelených.foto: Právo/Lukáš Táborský

Tlustý se k rezignaci nechystá

Poslanec Tlustý se přes výzvy Topolánka odejít ze Sněmovny nechystá a Právu řekl, že žádnou spoluodpovědnost necítí. Svou roli vidí pouze v tom, že souhlasil s nafingováním své údajné nevěry. Chystanou reportáž Novy prý neviděl, nikoho nenahrával, jen byl zvědavý, kdo bude mít zájem o fingovaně pořízení kompromitující fotografie.

"Můžete mi říct, proč bych to dělal?“ řekl Tlustý na otázku Práva, zda je ochoten se vzdát mandátu.

Topolánek zvažoval kvůli kauze odchod z politiky

Premiér také uvedl, že o kauze věděl týden a v té souvislosti uvažoval o tom, že odejde z politiky. Nakonec se ale rozhodl proti takovým praktikám bojovat a zelené požádal o spolupráci.

Kauza poslance Moravy

Poslanec ODS Jan Morava pověřil detektviní agenturu sledováním dcery předsedkyně Republikové rady Strany zelených Olgy Zubové. Poslankyni chtěl dojmem, že její dítě někdo sleduje, přimět k poslušnosti ve Sněmovně.

Agentura ale byla fingovaná, vytvořili ji reportéři televize Nova, kteří se domluvili s poslancem ODS Vlastimilem Tlustým, a ve spolupráci s ním nafotili snímky, které ho měly kompromitovat. Morava se na ně "chytil" a projevil o ně zájem. Netušil ale, že je to lest, a agenturu pověřil sledováním a focením Martiny Zubové.

"Já nemíním odejít, chci se tomu postavit, a proto potřebuji i vás, přes všechny vaše vnitřní problémy, abyste mi pomohli, vyčistit ten Augiášův chlív, zamezit těmto hrám," promlouval premiér k delegátům sjezdu SZ. "Já vás pro to potřebuji. Doufám že se rozhodnete správně," naléhal na zelené.

Reklama

Související články

Nikoho jsem nevydíral, brání se Morava

„Je absurdní, když někdo tvrdí, že jsem chtěl někoho vydírat,“ řekl ve čtvrtek v noci Morava Právu. Připustil, že někdy v únoru byl kontaktován lidmi...

Výběr článků

Načítám