Hlavní obsah

Tisíce lidí demonstrovaly v Praze proti základnám USA

– PRAHA
Právo, Jan Rychetský

Neexistuje zlý radar a hodná raketa či Svět bez válek je možnost. Podobná hesla nesli na transparentech účastníci pondělního protestního pochodu v Praze, jenž zorganizovala občanská iniciativa NE základnám. Podle ní přišlo na 2000 lidí. Demonstranti se akce zúčastnili i přes zákaz pražského magistrátu.

Článek

Už po poledni se v horní části Václavského náměstí objevil petiční stolek s podpisovými archy, které byly nicméně rozšířeny i na dalších místech po republice. Úderem šesté hodiny začali řečnit lidé z iniciativy NE základnám, k níž se hlásí přes čtyřicet různých organizací. Například Strana rovnost šancí, Mladí zelení, Svaz muslimských studentů a další.

"Mandát k přijetí základny nemá vláda, ani parlament. Protože většina stran ve svých volebních programech tento problém ignorovala," řekl mluvčí iniciativy Jan Tamáš. "Pokud stojíme o mír ve světě, měli bychom jít cestou odzbrojování. Proto jsme znepokojeni politikou prezidenta Bushe, která dává osmačtyřicet procent celosvětových výdajů na zbrojení. Předloni to bylo 540 miliard dolarů," dodal.

Amerického velvyslance Richarda Grabera a bývalého ministra zahraničí Alexandra Vondru nazval hlavními strůjci myšlenky na zbudování americké vojenské základny v Česku. Později ještě poznamenal, že se autor eseje Moc bezmocných exprezident Václav Havel odmítnutím referenda přidal k podpoře mocných. "Vláda nesmí jednat o základně separátně s USA. Zradila by tím Evropskou unii i NATO. Radarová základna je nebezpečnější než raketová. Dříve se stane terčem teroristů a navíc je spojena s tajnými službami," vysvětlil bývalý zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, který kvůli chování Strany zelených opustil její řady.

"Hanba!" před magistrátem

Když se organizátoři chtěli dát do pochodu, přiběhl ještě anarchista s megafonem. Nejdříve se chvíli přetlačovali, ale pak dostal prostor k vyjádření. "Žádám o týdenní vyhoštění americké ambasády, podporu technického konopí a komunisti jsou fašisti," hřímal. Po okřiknutí, aby neštěpil demonstranty, zmlkl.

Nicméně to už první řada vyrazila dolů náměstím. Mnozí měli v rukou duhové deštníky jako symbol míru, které bylo možno zakoupit za 300 korun ve stánku iniciativy. Na následný pochod dohlíželo údajně šest policistů. Demonstranti se ještě zastavili před pražským magistrátem, kde skandovali jednotné: "Hanba!" Průvod demonstrantů byl totiž rozhodnutím pražského magistrátu zakázán.

"Z důvodu konání průvodu na místech, kde by účastníkům hrozilo závažné nebezpečí pro jejich zdraví a kde by nutné omezení dopravy a zásobování bylo v závažném rozporu se zájmem obyvatelstva," píše se v rozhodnutí. K zákazu nejvíce přispěl magistrátní odbor dopravy, protože pochod nedoporučil. "Tři sta lidí chtělo jít ke Karlovu mostu a v pondělí večer jde o ochromení dopravy v tomto prostoru. Například v neděli kolem desáté ráno by nebyl problém. Demonstranti chodí po vozovce a nejde stanovit podmínku, že půjdou po chodníku," dodal ředitel odboru Jan Heroudek s tím, že o žádnou politickou objednávku nejde.

I loňský pochod iniciativy NE základnám z Karlova mostu na Pražský hrad dostal zákaz. Pochod nicméně poklidně proběhl a Městský soud v Praze navíc v rozmezí několika týdnů uznal právo demonstrantů na shromažďování. "Odvolali jsme se ke kasačnímu soudu, takže ta záležitost zatím není uzavřená," doplnil mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

I pondělní demonstrace však dopadla bez vážnějších následků. Na sobotu je prý naplánována protestní akce přímo v Jincích. "Za dva týdny hodlá iniciativa pořádat demonstraci před generálním štábem v pražských Dejvicích. A jiné jsou v plánu," řekl další člen iniciativy Jan Májíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám